REKOVAC-Direktor vinarije Levač kod Rekovca Dragoslav Radenković izjavio je da će ta vinarija u ovoj godini plasirati million litara vina u Hrvatsku.

-Mislim da ćemo ove godine dostići cifru od milion litara vina u izvozu za Hrvatsku. Od početka godine izvezeno je preko 150. hiljada litara, sa tendencijom povećanja  asortimana, istakao je Radenković i dodao da ta vinarija ima značajan izvozni potencijal, te očekuje da će u narednom periodu vinarija iz Rekovca postati najvažniji proizvođač vina  i rakija u ovom delu Srbije.

Put Hrvatske ta vinarija isporučuje  dva šlepera nedeljno. Kvalitet vina je dobar, nema primedbi.

-Konkurencija na hrvatskom tržištu je velika. Hrvati veliki potrošači vina po glavi stanovnika, kultura vina u toj zemlji je na znatno višem nivou nego u Srbiji. Zato nije čudo što su tolike količine vina koje oni uvoze iz drugih zemalja, objašnjava Radenković uspeh Levačkih vina.

U pet ambalaži od dva litara Hrvatima će biti isporučeno million litara, a u staklenoj oko 500.000 litara.

-Potencijali i kapaciteti vinarije su  oko 3 miliona litara, međutim, trenutno se ne koriste ni približno ovim ciframa. Strateški ciljevi vezani su za izvoz u Kinu i Rusiju. U pogonima se može se preraditi 40 tona grožđa za jedan sat, a se flaširati čak jedan šleper vina dnevno, objašnjava Radenković.

Tek posle treće privatizacije, vinarija Levač je počela stabilno da radi. Novi vlasnici uložili su mnogo novca u revitalizaciju proizvodnih pogona, smeštajnih kapaciteta i vinograda. Pored novih zasada vinove loze, vinarija je podigla i jedan manji zasad šljive. Vinarija Levač proizvodi tri etikete rakija i to – lozovaču, šljivovicu i viljamovku, kao i devet vinskih etiketa, od čega tri bela -rizling, šardone i sovinjon blan, tri crvena -vranac, merlo i kaberne sovinjon, roze i dva posebna vina od jagoda i kupine.