ĆUPRIJA-Veterinarska ustanova Napredak iz Ćuprije, koja se bavi zbrinjavanjem leševa uginulih životinja, dve godine posle obnavljanja proizvodnje počinje novi ciklus koji će označiti investicije, kroz javno-privatno partnerstvo, i izvoz sirovina za pseću i mačju hranu. Nova investicija, kroz javno-privatno partnerstvo, vredna je milion evra, dupliraće kapacitete i uposliće još 40 radnika.

prof dr Đorđe Stevanović

– Fabrika treba da doživi procvat u narednim godinama, jer je na strateškom mestu i monopolista na teritoriji južno od Save i Dunava, što se tiče prerade  sporednih proizvoda životnjskog porekla i leševa uginulih životinja. Ona mora da doživi fazu rasta jer je obaveza države da brine o zdravlju životinja i ljudi. Kapaciteti se moraju širiti jer je potreba za neškodljivom sanacijom uginulih životinja sve veća. Fabrika treba da bude i izvozno orjentisana sa novim linijama. Planiramo proizvodnju sirovina za hranu za kućne ljubimce, ističe direktor prof dr Đorđe Stevanović.

Srbija je, pre obnavljanja proizvodnje u ćuprijskoj ,,kafileriji“, plaćala stranim kompanijama 190 dolara po toni prerađenog životinjskog otpada, koji su naplaćivali naknadu i klaničarima. Sada ćuprijska ustanova radi po tržišnom pricipu i naplaćuje klaničarima 12.700 dinara po toni, dok od držane ne dobija subvencije.

U toj ustanovi u toku je izrada projekta za prvo groblje za kućne ljubimce u Srbiji. Ukoliko se izvrši dogradnja spalionika dobila bi se mogućnost za spaljivanje humanog medicinskog otpada. Ta ideja će uskoro biti prezentovana Ministarstvu zdravlja, kako bi se ostvarile dodatne investicije. Inače, ustanova je nije radila 15 meseci do februara 2015 godine, predhodno je bila poznata po nesnosnom mirisu koji se širio Ćuprijom i Paraćinom.

prof dr Đorđe Stevanović

-Ostvarili smo dve briljantne godine. Prerađeno je oko 14.000 tona, najviše od osnivanja,  i time je ostvarena dobit oko 6 miliona, deo je uložen u zanavljanje tehnologije. Prešli smo dve faze i sada ulazimo treću razvojnu, odnosno da kroz strateško partnerstvo izvršimo ulaganja u postojeću opremu i nove linije, koja će dati proizvod za tržište i izvoz. Reč je o većem nivou prerade, novim kapacitetima i ostvarivanju veće dobiti. Zaposli bi do 40 novih radnika, prića prof dr Stevanović.

Ustanova, koja radi pri Upravi za veterinu, sada zapošljava oko radnika 50 radnika, prosečna zarada je preko 44 hiljade dinara.  Za dve godine zasađeno je 1.000 ruža, tako da park ,,kafilerije“ sada izgleda kao rajska bašta, u planu je sadnja 500 komada drveća. Inače, ta ustanova  ima razne pravce razvoja, ali sa novim ulaganjem pre svega biće rešeno pitanje otpadnih voda koje će se prerađivati u savremenom postrojenju.