SVILAJNAC-Poljoprivredno-veterinarska škola u Svilajncu danas obeležava veliki jubilej – 60 godina trajanja i uspešnog rada. Tim povodom direktor Zoran Radosavljević u autorskom tekstu poručio je da je za sve vreme svog postojanja Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika „Svilajnac“ je bila i ostala svetlost koja obasjava sve one koji su bili uvereni da je obrazovanje pod njenim krovom njihov najbolji izbor, jer su znali da će time sigurno doprineti svom boljem životu i razvoju sredine u kojoj žive.

Zoran Radosavljević

-Iz učionica ove škole izašlo je 6.500 diplomaca, koji su potom postali dobri i napredni domaćini, vrsni stručnjaci, profesori srednjih škola i univerziteta, magistri i doktori nauka, istaknuti javni i kulturni radnici, a najvažnije od svega je da su svi oni u našoj školi naučili kako da postanu dobri ljudi, istakao je on.

-Biti na čelu ove vaspitno-obrazovne institucije u bilo kom vremenu predstavlja veliku čast ali je ujedno i veliki izazov i odgovornost. Kada sam izabran za direktora bio sam svestan činjenice da je ova škola sa velikom tradicijom u proteklom periodu stekla veliki ugled i renome, i da je moja obaveza ne samo da sačuvam tu tradiciju, već i da, zajedno sa svojim timom saradnika, nastavnicima i ostalim zaposlenima, nastavimo napred još krupnijim koracima, rekao je Radosavljević.

U proteklih šezdeset godina bivši  direktori, nastavnici, radnici, saradnici i učenici ugradili su deo sebe u temelje naše škole i ostavili trag koji živi u sećanju. I danas nastavljamo tradiciju uspešnog rada naših prethodnika time što smo s radošću i entuzijazmom radimo najbolje što možemo kako bismo svoj rad i znanje utkali u temelje naše škole.

-Kroz ovaj rasadnik znanja je prošlo šezdeset generacija koje su se smenjivale. Oni koji su odlazili ostavljali su duboke i važne tragove, vredne praćenja, a odnosili sa sobom lepe uspomene. Oni koji su dolazili donosili su novu energiju, mladost i ideje i nastavljali dobru tradiciju škole. Svako je vreme donelo nešto novo, svaka je generacija ostavila svoja iskustva u baštinu novim generacijama, ocenio je Radosavljević.

-Trenuci provedeni u školi obeležili su živote svih onih koji su učili i radili u njoj. Svi mi nosimo pečat ove škole jer je škola drugi dom svih nas (učenika, nastavnika i zaposlenih) i svi smo ostavili svoj pečat u bogatoj istoriji škole. Sa ponosom ističem da danas u školi radi 47 nekadašnjih učenika škole, uključujući i mene, što čini skoro trećinu zaposlenih u našoj školi. U našoj školi obrazujemo već treću generaciju učenika koji dolaze iz iste porodice, naglasio je on

U naših 60 godina stale su sve težnje, napor i ljubav mnogih generacija učenika i nastavnika, da izrastemo u modernu i uglednu školu. Sa novim snagama, u našim nastojanjima da neprekidno idemo uzlaznom linijom  škola je i posle 2000-te godine imala intezivan razvoj. Put do većeg uspeha bio je težak, pun brojnih iskušenja i izazova. Trebalo je mnogo vremena, truda i napora da naša škola zasija punim sjajem.

-U poslednjih deset godina naša je škola doživela preporod, u prvom redu u izgradnji i rekonstrukciji objekata, opremanju učionica i kabineta i inteziviranju proizvodnje na školskoj ekonomiji. Izgradili smo kapitalne objekte i učinili smo da naši đaci dobiju najbolje uslove za učenje i život u školi i domu učenika. Kruna svega toga je novosagrađeni Dom učenika koji svojom funkcionalnošću i opremljenošću ne zaostaje za sličnim objektima u najrazvijenijim zemljama, kaže Radosavljević.

-Spoj tradicije, iskustva i znanja kao temelj budućnosti je stvorilo renome ove škole. Zato iz godine u godinu, u skladu sa razvojem škole i poboljšanjem uslova rada, raste i interesovanje osnovaca za našu školu, tako da drugu godinu zaredom upisujemo rekordan broj učenika u istoriji škole – 703. Učenici i njihovi roditelji prepoznaju posebnosti naše škole kojoj su ukazali poverenje za školovanje dece. Vredno smo radili, mnogo smo gradili, nesebično na njih prenosili znanje jer smo imali viziju, želju i volju da u tome uspemo, naglašava on.

O uspesima naše škole daleko se čuje, jer su njeni bivši đaci naši pravi ambasadori, pa ne čudi podatak da  čak 70 odsto naših učenika dolazi van teritorije opštine Svilajnac,  iz svih krajeva Srbije. Znaju oni da su uslovi u našoj školi na vrhunskom nivou, znaju za skladnu interakciju između đaka i profesora koji krajnje odgovorno kreiraju njihovu intelektualnu mapu, gde je primarno naučiti ih kako da teoriju primene u praksi. Savremeni nastavni proces, mnogobrojne vannastavne aktivnosti i projekti, inovacije znanja,samo su neki od uslova da uspeh bude dostižniji.

Ovome doprinosi i kvalitetno opremljen radni ambijent, gde pratimo nove trendove u opremanju kabineta i obuci učenika,a organizacijom nastave, programskim novinama i savrmenim metodama učenici stiču sva potrebna znanja i veštine.

Za one koji stanuju u domu učenika obezbeđeni su najbolji uslovi za ishranu, učenje, vaspitni rad, rad u sekcijama i za slobodne aktivnosti.Znanjem stečenim u nastavi i u radu brojnih sekcija u Domu naši učenici na najbolji način prezentuju svoju i našu školu na raznim takmičenjima-opštinskim, republičkim i međunarodnim- u znanju, kulturnom stvaralaštvu i sportu te brojni pobednički pehari, zlatne medalje i druga priznanja krase školske vitrine, rekao je on.

-Radeći naporno najbolje što možemo, ne postavljajući nagrade za cilj, krećemo se sigurno ka onome što dolazi na našem putu izgradnje znanja, umeća i razumevanja duha vremena u kome živimo i podučavamo. Kao znak prepoznavanja naših stremljenja i kvaliteta rada došla su brojna priznanja i nagrade.Današnji rezultati pokazuju da nismo najstarija ali smo sigurno  jedna od najboljih i najuglednijih škola u Srbiji, precizirao je Radosavljević.

U rad i uspehe naše škole mogli uveriti brojni gosti, posetioci, saradnici i uvaženi predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, brojnih fakulteta i srednjih škola, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva, koji su istakli da je naša škola primer dobre prakse.

-Šest decenija uspešnog rada i uspona su postavile temelj koji se voli i neguje za buduće generacije i nova pokoljenja a rezultati koje danas imamo su plod dugogodišnjeg rada i nesebičnog zalaganja, rada i truda zapolenih.Čuvamo i negujemo tradiciju srpske poljoprivrede i razvijamo se kao obrazovni centar nove tehnologije u području agrara.

Sve što je do sada urađeno nismo uradili sami. Sve do sada ostvarene rezultate i uspehe ne bi bilo moguće postići bez dobre saradnje, pomoći i razumevanja. Svi zaposleni u školi, srazmerno svojim sposobnostima i znanju, dali su svoj doprinos. Veliku pomoć smo imali u prijateljima škole, koji su kroz seminare, projekte, donacije, savete, radom i entuzijazmom doprineli da se podigne ugled naše škole na današnji nivo. Najveću zahvalnost dugujemo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvu poljoprivrede i Opštini Svilajnac koji su bili naša najveća podrška tokom svih ovih godina, zaključio je direktor škole Zoran Radosavljević.