Директор Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји, др сци. мед Христос Алексопулос потписао је протоколе о сарадњи са руководиоцима здравствених установа у Новом Пазару.

Циљ састанка односио се на новине у приступу образовању медицинских сестара на територији Новог Пазара и планове Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји за интересовање и бригу о образовању медицинских сестрара на територији Санџака.

Уговор о сарадњи Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји и здравствених установа у Новом Пазару потписали су директор Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји, др сци. мед Христос Алексопулос и директор Опште болнице Нови Пазар Др Ђерлек Мирсад, специјалиста неурологије, дирекотор ДЗ Нови Праз Др Ервин Ћоровић, специјалиста радиологије и директор Завода за јавно здравље Нови Параз Др Шефрад Спахић, специјалиста микробиологије.

Професор Христос Алексопулос је том приликом истакао да је Висока медицинска школа струковних студија у Ћуприји државна акредитована школа, која планира да постане лидер у високом образовању медицинских сестра, што показује и потписивање уговора о сарадњи са здравственим установама у Новом Пазару.

Висока медицинска школа струковних студија у Ћуприји, укључила се активно у процес реформи високог образовања медицинских сестара и бабица, а у складу са директивама Европске уније 2005/36 ЕУ и 2013/55/ЕУ. Те активности се односе и на укључивање ВМШ у Ћуприји у програм Еразмус+, део програма  за целоживотно образовање, односно образовање медицинских сестара и бабице из радног односа.

Висока медицинска школа у Ћуприји је једина високошколска струковна установа која је показала бригу за образовањем медицинских сестра у Сандзаку. Број запослених у здравственом систему у Сандзаку је велики, у ОБ Нови Пазар је 363 заполена здравствена стручњака, у ДЗ Нови Пазар, 198 и у Апотеци 17 здравствених стручњака.

Присутни на састанку у Новом Пазару закључили су да је неоходно хитно укључивање медицинских сестра из процеса рада у образовни систем високог образовања, по еврпоским критеријумима, тако да ће билатерална сарадња Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји и здравствених установа у Новом Пазару бити интензивнија у наредном периоду, чиме ће Висока медицинска школа струковних студија из Ћуприје постати лидер у образовању медицинских сестра у Рашком округу.