DAN OPŠTINE SVILAJNAC – PRIZNANJE ZA HUMANOST GRAĐANIMA SVILAJNCA

SVILAJNAC-Na svečanoj akademiji povodom Dana opštine Svilajnac građanima tog grada dodeljeno je Specijalno priznanje za pokazanu humanost i solidarnost prilikom prikupljanja pomoći za lečenje dvogodišnjeg Dušana Todorovića iz Kušiljeva.

Priznanje Svilajnčanima

On je početkom godine oboleo od najtežeg oblika malignog oboljenje kod dece – neuroblastoma, a na tešku vest reagovali su svi Svilajnčani prikupljajući pomoć za lečenje. Dušan je uspešno pregurao tešku hirušku intervenciju u SAD i trenutno je završnoj fazi transplantacije koštane srži. Prošle nedelje proslavio je treći rođendan u Institutu za majku i dete u Beogradu. Pored Svilajnčana, najviše priznanje te opštine Plaketa je dodeljena Beču, glavnom gradu Austrije, i JP Srbijavode, dok su zahvalnice uručene Savetniku direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Đorđu Vukoviću, županu Radovljice u Sloveniji Cirilu Globočniku, Zoranu Radosavljeviću direktoru Poljoprivredno-veterinarske škole i Milanu Rajkoviću koji se bavi intenzivnom poljoprivrednom i osvajaču značajnih sajamskih priznanja.

Svečana akademija

-Ova priznanja su potvrda onoga što smo u predhodnom periodu uradili za Svilajnac i Svilajnčane, te predstavljaju obavezu da u narednom periodu nastavimo da radimo kako bi život bio bezbedniji, bolji i kvalitetniji. Svilajnac je jedna od najteže stradalih opština u 2014. godini, uspešno je završena faza obnove, a odmah je usledilo planiranje kapitalnih radova na zaštiti od plavnih voda. Uskoro počinje prva faza radova na zaštiti od velikih voda, zatim dolazi i druga faza. Uporedo radimo na razvoju novog sistema za  navodnjavanje na površini od 3.000 hektara, rekao je direktor JP Srbijavode Goran Puzović.

Alena Sirka Bred

Alena Sirka Bred, savetnica u Odeljenu za Evropu i međunarodne poslove u  Beču u ime gradonačelnika Mihajla Hojpla primila je svilajnačku Plaketu.

-Beč pridaje veliku važnost u odnosima sa gradovima i opštinama u Srbiji. Imamo bliske kontakte u svakom pogledu, oko 200 hiljada Srba živi u Austriji, a 110 hiljada je u Beču.Oni formiraju bitnu vezu između naših država i doprinose kvalitetu tih veza. Kada je ovaj region bio pogođen katastrofalnom poplavom, Beč je bio posvećen pomoći Svilajncu. Veoma nam je drago da vidimo da koristite komunalne i vatrogasne kamione, nameštaj u vrtiću, kazala je ona.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović zahvalio se svima na pomoći i saopštioda ta opština svake godine pravi sve bolje rezultate.

Predrag Milanović

-Ponosni smo na saradnju sa Vladom Srbije čiji je rezultat investicija od preko milijardu dinara ove godine. Želimo da učimo od najboljhi i naši uzori su Slovenija i Austrija, jer želimo da budemo kao razvijen svet. Želimo da zdravstvo, školstvo, infrastruktura budu kao u razvijenom svetu. Posebno smo ponosni na privredu koja beleži najveći izvozni suficit u regionu. Očekujemo rešenje za fabriku PORR i novu investiciju koja će uposliti 200 radnika. Poljoprivrednici sa poljioprivrednom školom postižu izuzetne rezultate i dobitnici su sajamskih priznanja, rekao je Milanović i najavio da će u toku naredne godine biti zavrešena regulacija reke Resave, zatim plan za rekonstrukciju osnovne škole koju pohađa 1.650 učenika, rešenje problema prostora za Policijsku stanicu, kao i izgradnju sistema za navodnjavanje na 3.100 hektara.

Đaci generacije nagrađeni su 30 hijada dinara, a oni koji su osvojili jedno od prva tri mesta na nacionalnim predmetnim takmičenjima po 10 hiljada dinara. Najbolji student Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Milica Lazarević iz Kloka kod Topole sa prosečnom ocenom 10, koja je je ranije proglašena učenikom generacije Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu održala je besedu o srpskom selu. Nju je preduzeće Jugometal nagradilo sa 30 hiljada dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *