JAGODINA-Na današnjoj svetoj liturgiji u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u jagodinskom naselju Strelište po prvi put zavonilo je crkveno zvono. Hram je  u junu dobio je svoje prvo od tri zvona koja su planirana projektom. Temelji hrama osveštani su 1999. godine, a reč je o mestu u blizini koga je bilo gubilište nevinih građana posle oktobra 1944 godine. Nekada se zvalo Konjsko groblje, a danas simbolično Strelište.

-Oglasili smo zvonom bogoslužbenu liturgiju prvi put u crkvi. U proteklih nekoliko godina svakog oktobra u crkvi se služi litrgija, kada je slava Pokrova Presvete Bogorodice. Sada će služba će biti obavljana barem jednom mesečno, u oktobru će zvona biti osveštana. Zato pozivamo vernike da 14. oktobra dođu na liturgiju koju će služiti episkop Jovan, rekao je protonamesnik Dejan Đorđević.

Zvono je priložio Kosta Ognjanović sa porodicom,teško je 100 kilograma i izrađeno u livnici Jevrem Popović iz Beograda koja iza sebe ima dugu tradiciju u izradi zvona od preko 200 godina. Ram, odnosno nasače za zvona je uradila firma Forteks iz Jagodine.

-Prostor oko crkve ima i memorijalni karakter. Kada bude profunkcionisala crkva, sve ljude koji su na ovom mestu izgubili život otrgnućemo iz zaborava, po mogućstvu poimenice, da se služe parastosi, da se postavi spomen ploča, da vidimo ko je dao život, ko ih je streljao, ali to ćemo ostaviti za 2018 godinu. Žrtve neće biti zaboravljene. Reč je o žrtvama od oktobra 1944 do 1946 godine, kaže Đođrđević.

Hram Pokrova Presvete Bogorodice, posle obvavljanja administrativnih poslova,   postaće zasebna crkvena opština. Posle postavljanja zvona, krstova, ikonostasa i freskopisa u narednih nekoliko godina biće obavljeno osveštavanje hrama.