JAGODINA-Fabrika kablova iz Jagodine, jedno iz grupe strateški preduzeća u Srbiji,  u junu je ostvarila najveću proizvodnju i prodaju u proteklih godinu dana i to 400 tona kablova, ali sa tri puta manje radnika nego lane, potvrdio je direktor tog preduzeća Ratko Vučurović. Do kraja godine privredni sud iz Kragujevca treba da odluči o Unapred pripremljenom programu reorganizacije – UPPR i konverziji dugova države u kapital preduzeća. Prošle godine to preduzeće dobrovoljno je napustilo oko 1000 radnika i sada je na neodređeno vreme zaposleno 400, novih dugova nema.

-Proces UPPR je i dalje u toku, proizvodnja je dobra, ostvarili smo u junu najveću proizvodnju u proteklih godinu dana sa znatno manje radnika, odnosno angažujemo na privremenim poslovima između 500 i 600 u zavisnosti od posla. Proizvodnja je pretežno namenjena izvozu i mogla bi da bude znatno veća, prema interesovanju kupaca i mogućnostima sklapanja ugovora, kada bi imali mogućnosti finansiranja jer mi već duže vreme nemamo mogućnost da povlačimo kredite od banaka. Dok traje UPPR ne možemo na ime garancija i hipoteka da položimo nekretnine. Radimo bez dinara kredita i zato ne ostvarujemo koliko bi stvarno mogli, ali i sa ovim što radimo pokrivamo sve obaveze, plate, poreze, doprinose i dobavljače, nemamo novih dugova, kaže Vučurović.

Privredni sud je odluku o UPPR je trebalo da se donese do kraj maja, ali zbog izmena koje su vršene taj postupak je ponovo započet i biće završen do kraja godine.

-Posle konačne odluke o UPPR, većinski vlasnik država doneće odluke o organizaciji preduzeća. To će sve naknadno biti rešavano. Proizvodnja je blizu 400 tona mesečno i više od pola se izveze, zaključio je Vučurović.

Fabrika kablova je u prošlosti predstavljala nosioca razvoja u Pomoravlju, zbog sankcija je izgubila dominantni položaj i sada se, posle rešavanja statusa, očekuje njena revitalizacija, nova reorganizacija i podela, te privatizacija delova koji mogu tržišno da posluju, dok će deo ostati u državnom vlasništvu tu su u igri na pogoni u Despotovcu, Ćupriji i Rekovcu, kao i pogon Elmos u Jagodini, koji već rade sklopove za namensku industriju.