JAGODINA-Par jagodinskih roda, koje na dimnjaku OŠ Rada Miljković već deset godina svijaju svoje gnezdo, dobio je ove sezone pet prinova, što je rekordan broj mladunaca. Zanimljivo je da reč o jedinom gnezdu roda u centru tog grada, te da im školska larma i gradska buka ne smetaju.

-Rode se ranije nisu gnezdile u gradskom jezgru u Jagodini, ali ovde su bezbedne,  imaju dovoljno hrane, pa su zato i opstale. Pretpostavljamo da je reč o nekadašnjim mladuncima, koji su se tu ispilili, i koji se po inerciji vraćaju kući, kaže direktor škole Boban Marović.

Slučajno ili ne, od kada su rode počele da se gnezde škola nema problema sa brojem upisane dece u prvi razred, što je veliki problem u drugim školama.

-Cela škola se raduje dolasku roda, posebno maldunacima kada se ispile. Potuno su se prilagodile školi, slete u dvorište iako je puno dece, ne plaše se, kao da žele da sa njima da se druže, priča Marović.

Škola je postavila gnezdo na još jednom stubu u dvorištu, ali tu rode za sada ne sleću. Kada bi se to dogodilo plan je da se gnezda postave na još nekoliko stubova, što bi predstavljalo pravu koloniju roda u školi. Na školi su naslikani grafiti sa motivima roda, a jedan školski čas u toj školi je posvećen rodama, tako da učenici znaju sve o tim pticama.