REKOVAC-Plodovi kupine sorte ,,loh nes“ prve klase sa područja Levča među najboljima su na svetu i sve proizvedene količne izvoze se na tržite Rusije, gde cena dostiže do 10 evra po kilogramu.

Perica Simić iz Lepojevića

Proizvođači su zadovoljni otkupnom cenom koja je na početku bila 250 dinara da bi, kako berba odmiče, pala na 150. Berači direktno u ambalažu stavljaju kupine, a kamion kupina vredi 45.000 evra i roba mora da bude eksta klase. Međutim, zbog malih površina pod kupinom sorte loh nes, kao izostanka zalivnih sistema, Levačke kupine nema u dovoljnim količinama, a, po rečima proizvođača, mogli bi da prodaju i do sto puta više, jer otkupljivači preuzimaju sve što se proizvede. Pod kupinom je u Levču oko 300 hektara.

-Kupinu gajimo na hektar i po, godina je dobra, kupina je ekstra kvaliteta, velika su ulaganja, cena za prvu klasu ,,loh nesa“ je dobra, ali za drugu klasu gde je je sorta ,,čačanka“ je do 50 dinara i to je problematično. Narod bi gajio još veće površine pod kupinom i ulagao u sisteme navodnjavanja, da je cena druge i treće klase viša, kaže Perica Simić iz Lepojevića.

Radomirka Gajić

Svi članovi porodica u Levču angažovani su tokom berbe, međutim, ni to nije dovoljno kada je godina rodna. Dnevnice berača su 2.000 dinara, kao i hrana i piće.

-U berbi sam kod Perice svaki dan i danas je 13. po redu. Dnevnica je dobra 2.000 dinara, ali rad je težak, a sav prihod nam ode na plaćanja državnih dažbina i da preživimo. Suša je uzela danak, moramo da platimo legalizaciju kuće. Predsednik Vučić, svaka njemu čast, ali ni on ne može svuda da stigne i da nam pomogne, priča Radomorka Gajić iz Lepojevića.

Miloš Stanković iz Kaludre nema mogućnosti da postavi zalivni sistem, te su prinosi niski.

-Kupina može po hektaru da rodi do dva vagona uz zalivni sistem. Na mom zasadu bez vode prinosi su skromni, kaže on.

Strahinja i Petar Kostić

Švajcarski penzioner Branislav Kostić iz Dragova sa unicima Petrom (8) i Strahinja (11), kao i ostalim članovima porodica, obavlja u berbu.

-Dobra godina za kupinu po svemu, cena je zadovoljavajuća. Imam 70 ari pod kupinom i očekujem do 6.000 evra prihoda, dok su troškovi bili oko 3.000, ističe Kostić.