ĆUPRIJA-Ukupno izvršenje u prvih šest meseci ove godine iznosi 374.713.341 dinar, što znači da su ukupni prihodi i primanja veći za nekih 70 miliona nego u prvoj polovini prošle godine, stoji u Izveštaju o izvršenju budžeta opštine Ćuprija za šest meseci ove godine. Članovi Opštinskog veća jednoglasno usvojili ovaj izveštaj.

Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija, posebno je istakao da je povećanje izvršenja budžeta došlo kao posledica oporavka privrede, jer u ukupnim prihodima budžeta u prvih šest meseci ove godine, prihodi ostvareni od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobiti učestvuju sa 34 procenta.

-Prethodnu godinu završili smo sa skoro 700 miliona, a do tada je budžet iznosio do 650 miliona dinara. Ove godine ćemo sigurno imati još veće izvršenje nego prošlogodišnje, rekordne 2016. godine. Bolje izvršenje je došlo zbog povećanja uplate poreza na imovinu, ali ono što je vrlo bitno je da je veliki pozitivni uticaj na povećanje izvršenja imalo povećanje prihoda od poreza na zarade. To pokazuje da se privreda oporavlja u opštini Ćuprija, da imamo veći broj zaposlenih, a samim tim su veći prihodi od poreza na dohodak, dobit i kapitalnu dobit. Takođe imamo i povećanje u delu koji se odnosi na davanje u zakup, što je direktno povezano sa davanjem u zakup objekata Tibet modi i Gudvil apotekama, rekao je predsednik opštine Ćuprija Ninosalav Erić.

On je većnicima poručio da je trend dobar, da politika opštine Ćuprija daje rezultate – posebno na ekonomskom planu – i da veruje da će ostvarenje budžeta do kraja 2017. godine biti blizu „odličnih 80 procenata“.

-Prema Izveštaju o izvršenju budžeta opštine za prvih šest meseci ove godine, vidi se da ćemo 2017. da završimo dobro, ali u svakom slučaju treba da radimo na daljem povećanju prihoda. Targetiram, odnosno nadam se da ćemo ove godine da dođemo do izvršenja od 800 miliona. To je veliki cilj za nas, ali ako znamo da je u prethodnim godinama 650 miliona bio maksimum, mislim da smo na pravom putu. Vidi se oporavak privrede u opštini Ćuprija – to je bio i naš prvi cilj – a naš cilj je bio da povećamo i neke prihode koji nisu bili na ovom nivou u prethodnom periodu i radićemo na tome da svu onu imovinu koja je u vlasništvu opštine stavimo u funkciju. Veliki deo imovine se ne koristi, a pogotovo u seoskim naseljima postoji način da se ta imovina proda onima koji imaju ideju šta bi radili s tim objektima ili njivama, zaključio je Ninoslav Erić, najavivši nove investicije u bliskoj budućnosti koje „neće biti radno intenzivne već one koje zahtevaju veća novčana ulaganja, obrazovaniju radnu snagu ali i veće plate“.