Srbiju je zahvatio još jedan tropski talas, koji će biti najduži i najvreliji ovog leta! Prema tvrdnjama meteorologa, pred nama je minimum 12 nepodnošljivo vrućih dana tokom kojih će dnevne temperature ići i do 40 stepeni!Osveženje možemo očekivati tek sredinom meseca, ali neće biti drastično jer će temperature pasti za svega nekoliko stepeni, najavljuju stručnjaci. Meteorolozi, prema sadašnjim predviđanjima, kažu da temperatura vazduha u prvoj polovini avgusta bar za 6-7 stepeni biti viša u odnosu na višegodišnji prosek.

– Pred nama je jedan od najjačih toplotnih udara poslednjih godina, kao i jedan od najsušnijih, pa ćemo vapiti za kišom. Ova nedelja biće pakleno vruća, a vrhunac vreline se očekuje u petak i subotu, kada će se temperatura u većem delu zemlje kretati i do 40 stepeni. Početkom naredne sedmice u nekim delovima Srbije mogući su kratkotrajni pljuskovi, ali to neće drastično oboriti temperaturu. Tek sredinom meseca može se očekivati osetnije zahlađenje praćeno kišom i pljuskovima, što će trajati svega dva-tri dana, pa nas posle toga ponovo očekuje toplo vreme – kažu meteorolozi i upozoravaju da će tokom celog meseca biti visok indeks UV zračenja, zbog čega napolje ne bi trebalo izlaziti bez zaštite.

-Takođe, moguće je da će početkom i krajem druge dekade meseca, kao i sredinom i krajem treće dekade doći do prolaznog naoblačenja u celoj zemlji, ali temperature će i tada biti iznad proseka. Sigurno nas i u drugoj polovini avgusta čeka još jedan tropski talas sa temperaturama i do 39 stepeni – kažu meteorolozi.