PARAĆIN-Povodom inicijative za dijalog o Kosovu i Metohiji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović izjavio je u Paraćinu da  Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da je to crvena linija preko koje se neće razgovarati.

-Crvena linija u razgovorima o budućnosti Kosova  i Metohije je nemogućnost priznanja nezavisnost. Srbija nikada neće priznati nezavisnost KIM, a treba naći  druge modalitete između dva ekstrema, mora se naći neki funkcionalni sistem koji očigledno neće zadovolji ni nas, ni njih, ali očigledno, možda, je to najpravednije, rekao je Đukanović na tribini  ,,Otvoreni grad, slobodni dijalog” koju je organizovao Dom omladine u Paraćinu.

On je istakao da KIM nije tema koja generalno interesuje naš narod, ali je to tema koja je važna ,,zbog naših međunarodnih pozicija”.

-Meni je žao što to nije dominantna tema u narodu. Ljudima je daleko bitnije da imaju bolji standard, da imaju posao, ali ta tema je uvek prisutna i sa njom morate da se  suočite. Što se pre suočimo, a ne da  izbegavamo, mislim da imamo bolju šansu i poziciju, u suprotnom biće nam problematično, rekao je Đukanović.

-Nažalostali veći deo opozicije, iz ne znam kog razloga, odbija poziv na dijalog. Nadam se da će prihvatiti dijalog jer mi konačno moramo da definišemo šta hoćemo vezano za KIM. Razumem kada neko odbije i kaže mi bi smo to drugačije, ali kada nemate nikavu alternativu i odbijate iz čisto politikantskog razloga, eto tako ne dopada vam se Vučić, to nije odgovor i to nije u redu. To građani vide. Iskreno se nadam, pošto je to važna nacionlana tema, da će oni odazvati dijalogu i da ćemo probati da definišemo minimum interesa. Uvek je bolje kada ste ujedinjeni, nego kada idete bez platforme na neke naredne razgovore, zaključio je Vladimir Đukanović.