ĆUPRIJA-Zvezde 10. jubilarne “Crevarijade” u Ćupriji, koja se održava u subotu 5. avgusta, u Moravskom parku, su legenda narodne muzike Miroslav Ilić, dok je predsednik žirija Jova Radovanović, jedan od članova nekada popularnog sastava ”Sedmorica mladih”. Miroslav Ilić održaće koncert, dok će Jova Radovanović zabavljati posetioce manifestacije. Početak manifestacije je u 9 sati, a organizatori očekuju preko 10.000 posetilaca.

Šampioni prošlogodišnje 9. Crevarijade ,,Lavovi sa Morave”

-Do sada je učešće na “Crevarijadi” prijavilo 60 ekipa iz celog regiona, te možemo reći da je manifestaciaj prerasla okvire lokalnog. Ona  dočarava svu lepotu Ćuprije i gostoprimstvo Ćupričana.  Istovremeno je i prilika za uspostavljanje partnerskih, prijateljskih, kulturnih, privrednih i turističkih veza među gradovima, selima, privrednim subjektima i  ljudima. Iz godine u godinu interesovanje potencijalnih učesnika i turista za ovu manifestaciju se drastično uvećava, kaže direktor Turističke organizacije Igor Stanković.

SUPER LJUTI IZAZOV

U okviru ,,Crevarijade” prvi put u Srbiji biće organizovan Super Ljuti Izazov 2017. Takmičenje u konzumiranju ljutih papričica biće održano u 10 sati na prostoru Moravskog parka uz pokroviteljstvo SO Ćuprija. Obezbeđena je novčana i poklon nagrada za pobednika.

Ko će najbolje napraviti i aranžirati specijalitet od svinjskih crevaca. Ova turstičko-kulinarska i zabavna manifestacija ima i brojne goste iz gastronomskog i kulturno-umetničkog sveta.

-Iznenađenja su uvek dobrodošla i biće ih, jer svako okupljanje donosi nešto novo i nesvakidašnje. “Crevarijada” ne može da prođe bez velikog broja gurmana, željnih dobre zabave i ukusne hrane, ali i majstora kulinara, koji predvode svoje ekipe. Konkurencija je sve jača i jača. To više nisu samo “crevca u tanjiru” već prava kulinarska remek-dela i žiri ima težak zadatak da odabere najukusnija i najbolje aranžirana crevca, navodi Stanković.

Želeći da očuva tradiciju i podseti na stari zanat, po kome Ćupričani dobiše svoje drugo ime, Turistička organizacija je pre 10 godina pokrenula manifestaciju pod nazivom “Crevarijada”.

-Krenulo je stidljivo, tiho, nenametljivo, da bi iz godine u godinu “Crevarijada” rasla a Ćupričani i njihovi prijatelji s ponosom govorili o događaju na kome se “roštiljaju crevca”, provodi dan u prirodi i veliča svetlo crevarsko ime, objašnjava Stanković.

Kao što svaki grad u Srbiji ima neku osobenost koja ga karakteriše, izdvaja i razlikuje od drugih, kojom se diči i ponosi, tako se Ćuprija i Ćupričani od pamtiveka poznaju pod nadimkom “Crevari”. Stari zanat proizvodnje svinjskih i ovčijih crevaca za potrebe klanične i mesne industrije kumovao je nadimku koji grad na Velikoj Moravi i njegovi žitelji i danas nose. Ovaj stari zanat kojim se bavilo više porodica u Ćupriji odavno je zamro. Ostala je samo jedna čiji naslednici pokušavaju da održe tradiciju i koje svi u gradu znaju baš pod tim imenom “Crevari”.

-Uvereni smo da će „Crevarijada 2017“ kao i do sada privući vašu pažnju, te vas pozivamo da nam se pridružite kao gosti i time doprinesete afirmaciji Ćuprije, zakčljučuje direktor TOĆ Igor Stanković.

 

црев-ЦАР-ијада