ĆUPRIJA-Jubilarna 10. Crevarijada u Ćupriji okupila je danas preko 10.000 posetilaca iz cele Srbije,u hladu Moravskog parka na 43 stepena konzumirali su se specijaliteti od crevaca na žaru, igralo se kolo, mahalo se zastavama, pevalo  oko bine na kojoj je nastupio Miroslav Ilić. U konkurnciji 66 ekipa pobednik 10. Crevarijade je ekipa Moravski pustolovi, nagrade za najlepše uređen štand i najlepši tanjir pripale su ekipi Ivana plus.

-Odazivam se na svaku manifestaciju i ne slažem se sa onima koji tvrde da je u Srbiji mnogo ,,…ijada”, nije mnogo. To je jedino što možemo da sačuvamo i svaka od njih čuva deo tradicije, nešto što smo mi. Volim dimljena crevca i rado iz Ćuprije nosim paket kući da uz projicu zamezim, rekao je Miroslav Ilić.

Ćuprija proteklih godina afirmiše svoje prednosti, a među njima su posetioci prepoznali i Crevarijadu, kao jedinstvenu manifestaciju na Balkanu u specijalitetima od crevaca na žaru.         

-Ova manfestacija se menjala proteklih godina, ali od ove smo napravili temelj za narednih deset. Pre pet godina bilo je 6 ekipa, danas 66, lokalna samouprava obećava da će svake godine dovoditi velika imena narodne muzike. Bitno je da je manifestacija prerasla okvire Ćuprije,tu su ekipe iz Pomoravlja, Trstenika, Valjeva, Lapova, kao i cele Srbije, te će predstavljati na nabolji način Ćupriju i Pomoravlje, rekao je predsednik te opštine Ninoslav Erić i dodao da je turizam od velikog značaja za razvoj privrednih potencijala, kao i rad na sportskom i arheološkom turizmu.

Pobednici Super ljutog izazova

SUPER LJUTI IZAZOV

Prvi put u Srbiji održano je takmičenje u konzumiranju ljuTIh papričica Super ljuti izazov. Od petorice takmičara Tanasije Pantić i Ivica Rajović su pobednici. Oni su  pojeli po četiri veoma ljute papričice, kod pete su odustali i podelili pobedu kao i po 2.000 dinara

Predsednik žirija Jova Radovanović zabavljao je posetioce vicevima, ali je zatim vredno radio.

-Nisam imamo zaduženje da probam crevca, ali sam vizuleno ocenjivao kompletan utisak, a imam istaknut aparat pa mi je i to pomoglo kada sam mirisao. Ćuprija je lep grad, lepo što neguje tradiciju, okuplja ljude da se druže, zabave, provesele, pojedu nešto lepo, zapevaju i zaigraju, rekao je poznati komičar Jova Radovanović.

Pobednici 10. Crevarijade Moravski pustolovi

Pobednicima Crevarijade pripale su nagrade, kao i pečeno prase.

-Tajna u pripremi najboljih crevaca na žaru je u ljubavi, u tome što sam ovde rođen i volim Ćupriju. Jedno vreme sam predsedavao u lokalnoj upravi, činim sve da ovaj grad bude pravi. Pozvao sam mnogo ekipa, odazvali su se prijatelji iz Negotina, Kladova, Zaječara, Svilajnca, Rekovca i Paraćina. Sa ljubavlju smo radili na pripremi manifestacije, kaže kapiten Moravskih pustolova Dušan Trifunović.

Najlepši štand i tanjir Ivana plus

Ženska ekipa je pobedila u aranžiranju štandova i tanjira.

-Rešile smo da se okupimo i pokažemo mladima kako se čuva srpska tradicija. Napravile smo etno štand sa stvarima iz 19. i početka 20. veka. Spremile smo tradicionalna jela i sve to aranžirale, kazala je kapitenka ženske ekipe Ivana plus Slavica Ilić