SVILAJNAC-Prva svilajnačka Gulašijada, prema procenama organizatora, okupila je preko 5.000 ljubitelja ovog kulinarskog specijaliteta, koji se odomaćio u Resavskom kraju i priprema se prilikom svakog okupljanja ili događaja.

-Uspešno smo organizovali Gulašijadu i to je ocena svih učenika i posetilaca. Svilajnac je spreman za ovakve događaje i mislim da će ova manifestacija biti u turističkom kalendaru od naredne godine. Ovo je događaj koji su inicirali građani, jer se u svim selima organizuju gulašijade, što je nas ,,nateralo” da se pozabavimo organizacijom finalne gulašijade. Očekujem da preraste region i dobije u nacionalni karakter, a što da ne i internacionalni, rekao je predsednik te opštine Predrag Milanović.

Pobednik Gulašijade bila je petnaestočlana ekipa ,,Srkni, pa crkni” iz obližnjeg Crkvenca.

-Tajna za najbolji gulaš je kvalitet mesa, začini i ne preterivati u svemu tome. Pobedio je gulaš koji je pripremljen na narodni način. Naš kuvar je šampion Srbije u pripramanju gulaša, pobeđujemo na svim takmičenjima gde se pojavimo, rekao je kapiten ekipe ,,Srkni, pa crkni” Novica Ilić.

Predsednik kulinarskog tročlanog žirija bio je legendarni kuvar Stambol Geštamov, a članovi šefovi kuhinja najboljih restorana Gordana Trajković i Svetomir Mitrović

-Probali smo 42 gulaša. Gulaši su dobri, ispoštovali su osnove, a to je po kilo mesa i luka, dobra aleva paprika, malo slaninice, kima, peršuna i belog luka. Žiri je bio ujednačen, mala je razlika u vrhu. Zadovoljan sam kulinarskim umećem, lepo organizovana manifestacija, veliki broj posetilaca, rekao je Geštamov.

Zamenik predsednika SO Nenad Miladinović je naveo da su posetioci, pored Gulašijade, imali priliku da prisustvuju defileu Konjičkog kluba Mara, vožnji fijakerima po gradu, sportskim igrama, kocertu kulturno-umetničkih društava, Gordane Lazarević i trubačima Božidara Mladenovića.