DESPOTOVAC-U okviru 25. Dana srpskoga duhovnog preobraženja u Despotovcu danas je počela sa radom Škola Srpskog jezika, istorije i kulture za decu iz dijaspore – Resavska škola istorije srpske kulture. Dvadesetoro dece iz dijaspore pohađaće narednih desetak dana ovu školu.

-Posle 15 godina, obnavljamo tradiciju održavanja škole za decu iz dijaspore u Despotovcu u okviru Dana preobraženja. To je veoma bitan segment ove manifestacije i konkretan doprinos našim ljudima i njihovim potomcima, koji su daleko od Srbije, kazala je predsednica Programskog saveta te manifestacije prof dr Gordana Jovanović.

Škola je radila prvih 10 godina manifestacije, ali je zbog nedostatka novca prestala sa radom.

-Veoma mi je drago zbog obnavljanja rada škole. Reč je o našoj deci iz dijaspore. Ministarstvo kulture je imalo sluha da obezbedi budžet za dolazak i boravak dece u Despotovcu, ističe akademik prof dr Zlata Bojović.

Predsednik te opštine Nikola Nikolić potvrido je da će škola nastaviti rad i narednih godina, jer je sastavni deo manifestacije i veoma korisna za decu iz dijaspore.

-Preko 6.000 građana iz Despotovca radi i živi u inostranstvu. Škola je naša obaveza prema deci koja odrastaju van Srbije, jer je širenje svesti o kulturnim dostignućima od presudnog značaja za odsrastanje i vaspitanje te dece, rekao je Nikolić.

U Manastirskoj vodenica otvorena je izložba slika sa likovne kolonije „Resava 2017”, a u Centru za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski”
izložba ikona autora Momčila Vuksanovića – Mome Brade. Na Trgu despota Stefana Lazarevića priređeno  je ,,Veče trube” i koncert Dejana Petrovića i Big benda.