Foto: Siniša Ljubisavljević

DESPOTOVAC-Međunarodni Viteški festival Despot Stefan Lazarević-Just out 2017. za tri dana posetilo blizu 100 hiljada zaljubljenika u srednjevekovne igre, odore i običaje, te je po tome u samo vrhu sličnih manifestacija u Evropi i svetu, izjavio je direktor te manifestacije Vladimir Blagojević. Za dve godine festival, koji se održava u manastiru Manasija kod Despotovca, beleži pet puta više posetilaca.

-Ovogodišnji festival je značajno nadmašio predhodni u smislu broja posetilaca, jer je u tri dana bilo blizu 100 hiljada posetilaca, što je duplo više nego prošle godine, a čak pet puta više nego na premijernom. Iza nas su dve spektakularne večeri, defile od 430 učesnika, veče otvaranja pratilo je oko 15 hiljada ljudi na padini podno manastira Manasija. Verujem da će sledeće godine ovo biti svetska prvorazrena manifestacija u smislu spektakla, koja će biti priređena za 600 godina od završetka izgradnje manastira Manasija, rekao je Blagojević.

Viteški festival je najbrže rastuća manifestacija u Evropi. U defileu je učestovalo 18 zemalja.

-Reč je o porodičnom festivalu. Nismo mogli ni da predpostavimo da će se tako razvijati festival. Posetioci su oduševljeni konceptom, tu su čitave porodice. Ovakav festival ne postoji u regionu, jer privlači sve generacije i to je glavni razlog za rast i dupliranje broja poseta. Želja nam je da Desptovac i Manasija budu duhovni centar Evrope iz koga će se napajati vrednostima koje nam je ostavio u amanet Despot Stefan, kaže predsednik te opštine Nikola Nikolić.

Turski vitezovi su, pored vikinga iz Švedske i Danske, bili najveća atrakcija festivala. Oni su oduševljeni boravkom, gostoprimstvom, iznenađeni su  lepim provodom, te su odmah potvrdili dolazak sledeće godine u većem broju i sa više srednjevekovnih oružja i oruđa, kao i sa instrumentima.

-Posle više od šest vekova, u sinoćnom borbama turski i srpski vitezovi imale su duele, ali sve je u ferplej i sporskom duhu prezentovano publici, dodao je Blagojević.

Za sledeću godinu organizatori su najavili da će pokušati da dovedu japanske samuraje, koji će predstaviti publici samurajsku veštinu i nindžitcu tehniku. Na prvom festivalu nastupili su monasi manastira Šaolin iz Kine.