PARAĆIN-Nezavisno udruženje novinara Srbije realizuje projekat ,,Mehanizam utvrđivanja javnog interesa na lokalnom nivou”i izabrali su Paraćin, Svilajnac i Šabac, odnosno tri lokalne samouprave u Srbiji koje će definisati modele utvrđivanja javnog interesa.

-Reč je o tome da se u dogovoru sa lokalnim samoupravama oni koji su zainteresovani da nametnu teme od interesa za sve vas u Paraćinu, Svilajncu ili Šapcu.Ova tri grada odabrali smo za realizaciju projekata, sasvim slučajno ni u jednom ova tri grada nije na vlasti SNS. Namera nam je da u ovim opštinam uspostavimo mehanizam i da oine budu primer kako se jedna važna tema može ralizovati, rekao je predsednik NUNS Slaviša Lekić na tribini u Paraćinu.

Monitoring novinarskih organizacija pokazuje da često prolaze projekti koji se ne bave javnim interesom, zato je NUNS pokrenuo projekat ,,Mehanizam utvrđivanja javnog interesa na lokalnom nivou”.

-Od 2015 godine počelo je projektno finansiranje medija putem konkursa, nezavisne stručne komisije odlučuju o tim projektima. Međutim, to ne ide u praksi najbolje, konstatovao je generalni sekretar NUNS Svetozar Raković.

Zakonom o javnom informisanju i medijima predviđeno je konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom informisanju. Primarna svrha budžetske podrške projektnim aktivnostima medija je da omogući svim građanima da ostvare svoje pravo na istinito, potpuno, pravovremeno i nepristrasno informisanje