JAGODINA-Primenom inovativnih tehnologija svim nepokretnim invalidima u Srbiji život bi bio značajno olakašan, kao i onima koji imaju problema sa komunikacijom i govorom, rečeno je danas na Semiranu o primeni inovativnih tehnologija.

-Inovativne tehnologije mogu da se primenjuju u bolnicama, opštinama, dnevnim centrima, staračkim domovima. Potrebno je informisanje ljudi o inovativnim tehnolgijama koje invalidima mogu da omoguće da funkcionišu što samostalnije. U zemljama u okruženju inovatine  tehlogije i pomagala su dostupne invalidima preko resornih ministarstava. Potpuno samostalno invalidi mogu da žive u stanu i to je skuplja varijanta, a bolnice mogu da urede jednu ili dve sobe i to bi koštalo oko 1.500 evra. Dakle otvaranje vrata, podizanje kreveta i naslona, uključivanje uređaja, prelistavanje tv kanala ili interneta više nisu noćna mora nepoktenih invalida, kaže predsednik Lige osoba sa invaliditetom i potpredsednik Hendicentar Koloseum Darko Ivić.

Ideja je da se posle održanih seminara po Srbiji organizuje završna konvencija u Beogradu na kojoj bi učestvovali i predstavnici resornih ministarstava, kako bi inovativne tehnologije bile svrstane u kategoriju pomagala, kao što su to kolica.

-Godinama sarađujemo sa Hendicentrom Koloseum i orgaznizujemo jednu od konferncija u Jagodini kroz koju ćemo dobiti prikaz ka nekim novim idejama u rešanju problema osoba sa invaliditetom. Ideja projekta je da pomogne u svim sferama i segmentima života osoba sa invalidetom od ortopedskih pomagala i socijalne uključenosti do svega ostalog što prati živote svih nas, kazala je Srbijanka Andrejić predsednica Društva za dečiju i cerebralnu paralizu.