,,PIVARSKI” BAZENI RUGLO JAGODINE – ZABORAV I SMEĆE PREKRILI SEĆANJA I EMOCIJE 70 GENERACIJA

JAGODINA-Plivački i vaterpolo bazeni pored Jagodinske pivare dele sudbini svih kultnih mesta u Jagodini, posle osam decenija od izgradnje to mesto je sada ruglo grada, prekriveno smećem i zaboravom. Sudbina bazena zapečaćena je pre deset godina posle izgradnje  Akva parka, od tada su bukvalno napušteni, zaboravljeni, prepušteni vremenu i daljem devastiranju.  Tri bazena izgradio je Čeh Josif Bekerus direktor Jagodinske pivare tridesetih godina prošlog veka.

Milovan Lala Marković

-Bazeni su bili stecište Jagodinca od kad znam za sebe, drugog kupanja nije bilo. Tu smo naučili plivanje, začeti su plivački i vaterpolo klub. Od jutra do mraka se plivalo, uveče je tu bila igranka i kafana. Družili smo se, zaljubljivali, upoznavali. Najmlađi sam bio među plivačima. Na bazene sam odlazio od 1948. godine, pored oca učio sam plivanje, a posle do 1952. godine usledili su treninzi i takmičenja, priča jagodinska legenda plivanja i vaterpola Milovan Lala Marković.

Na sportskim terenima oko Jagodinske pivare bili su još kulgana i teniski tereni, ali više od sedam decenija od maja do septembra Jagodincima su bazeni bili stecište svih Jagodinaca.

-I sada kada prođem pored bazena prorade emocije. Dirne me, setim se svih dana provedenih i na sve ljude sa kojima sam se družio. Bio sam najmlađi. Setim svih događaja, ovde  sam učio plivanje. I sada kada se sretnem sa ljudima iz tog doba pričamo o nezaboravnim uspomenama . U Jagodini je gostovao begijski ,,Bal na vodi”. Bazeni su bili centar sveta za Jagodince i mogu to ponovo da budu, kaže Lala.

Međutim, sudbina bazena vezana je za stečaj Jagodinske pivare.

-Nažalost  bazeni se prodaju u stečaju Jagodinske pivare. Meni je mnogo žao. Čuo sam da tu treba da izgrade stambene zgrade, a to će sve uništiti. Grad bi trebao da zatraži i okupi tu lokaciju za izgradnju sportskog centra. Sramota je što je lokacija ovako zapuštena. To je kultura i srce grada. Treba da se pokrene inicijativa i da se bazeni vrate gradu i Jagodincima. Predlažem da se obnove bazeni pored Jagodinske pivare, velika draž bi to bila, sada nema ničega, sve je zapustelo. Bazene treba da pretvoriti u zatvoreni kompleks, da svi mogu da koriste. Pivara ima toplu vodu u procesu proizvodnje i na taj način može da zagreva vodu u bazenu, predlaže legendarni Lala.

Razbacane flaše i ostalo smeće, iskorišćeni špricevi i isčupane instalacije svedoče o nemaru i mestu koje je prepušteno uništavanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *