“Pravna zastupnica TV Pink Tatjana Đurašinović rekla je inspekciji da su životinje odvedene kod veterinara, ne navodeći o kojoj veterinarskoj ambulanti se radi. Đurašinović je takođe navela da su životinje poreklom iz Zoološkog vrta u Jagodini, ali nije rekla da li su poklonjene ili privremeno ustupljene za potrebe snimanja programa”, navela je u saopštenju predsednica Upravnog odbora organizacije Link plus Nataša Vukmirović, koje prenosi agencija Beta. Ona je večeras izrazila nezadovoljstvo postupanjem pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine koja nije pronašla majmune u studiju Televizije Pink u Šimanovcima, u kojem se snima rijaliti šou “Zadruga”.

Nataša Vukmirović je kazala za agenciju Beta da veterinarska inspekcija još nije dostavila obaveštenje o postupanju po prijavi, a udruženja nisu dobila odgovor Željka Mitrovića na dopis koji su mu uputila sa molbom da oslobodi životinje koje su zatočene za potrebe snimanja programa “Zadruga”.

Postupajući po prijavi udruženja Feniks, Nada za životinje Riska i Link plus zbog nezakonitog držanja i javnog prikazivanja životinja u programu “Zadruga”, nadležna pokrajinska inspekcija obavila je kontrolu, a nakon toga je saopštila da u objektu nije zatekla divlje životinje, ističe se u tekstu agencije Beta.

Prema njenim rečima, inspekcija nije do kraja uradila posao, već je naložila da se podnese zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za pribavljanje potvrde za trgovinu u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

Dodala je da je, umesto toga, pokrajinska inspekcija trebalo odmah da podnese prijavu policiji i zahteva da divlje životinje budu pronađene, kao i prijavu republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine sa zahtevom da se sprovede kontrola u jagodinskom zoološkom vrtu.