ĆUPRIJA-Primenjeni umetnik – keramičar i konceptualista svetskog renomea Momčilo Trajković Mo-Mo večeras je u Muzej ,,Horreum Margi – Ravno” u Ćupriji priredio retrospektivu svojih dela i najnovije grandioznu žensku sandalu sa štikolm od 3,5 metara na točkovima i keramičkim očima.

– Visoka potpetica govori da se njegova misao, kreativni potencijal, širi na ceo grad, kao što kaže ime Mo-Mo postaje karneval, odnosno kralj karnevala.  Izuzetno mi je zadovoljstvo i velika privilegija da govorim na otvaranju ove izložbe, zato što Mo-Moa poznajem veoma dugo i zbog uzbuđenja jer radove koje nisam video decenijama odjednom sam, na jednom mestu, uočio i prepoznao. Povezivanje 35 godina predstavlja pregled rada i premijera Mo-Moovih keramika, rekao je eminentni umetnik i profesor Čedomir Vasić.

U izradi grandiozne ženske sandale veliki udeo dali su mladi mašinski inženjer Jovan Manojlović i majstor  Momčilo Stojanović, koji su u ateljeu ćuprijske fabrike MIP, između proizvodnih procesa, stvarali umetničko delo.

-Moram odmah da vas pozdravim jer mislim da u Ćupriji ni na jednoj izložbi nije bilo ovoliko posetilaca. Izložbu posvećujem mome dedi Dragutinu Trajkoviću, zvanom Divn Petl, majstoru za izradu ženskih cipela, kao i mojoj nani Ljubici, zvanoj Ljubica Bogdanska, ona je bila čuvena modistkinja i pravila je najbolje šešire od Ljubljane do Skoplja. Svi su me pohvalili, direktor muzeja me nazvao genijem, a za moju porodicu sam još nešto više, rekao je Mo-Mo.

Mo-Mo je rođen u Beogradu. Član je udruženja likovnih i primenjenih umetnika Srbije i Internacionalne asocijacije keramičara. Počasni je član Zavičajnog kluba likovnih umetnika ćuprije. Izlagao je preko 250 puta u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je šest svetskih nagrada iz oblasti keramike i svrstan je u 100 najboljih keramičara u Evropi. Zastupljen je u tri svetske monografije o keramici. Živi i stvara u Beogradu i Ćupriji.