PARAĆIN-Tokom vikenda na oglasnoj tabli u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu, po naredbi stečajnog upravnika Saše Jovanovića, istaknut spisak 230 radnika na šest listova, koji od ponedeljka više nisu među zaposlenima u toj fabrici. U toj fabrici ostaje da radi oko 600 radnika. Posle otvaranja stečaja u prošle srede, ta informacija je izazavala šok i buru negodovanja, radnici ne znaju kako da reaguju, da li da se jave na posao, da li da potpisuju rešenja o prekidu radnog odnosa. Kažu da su im ID kartice blokirane i da ne mogu da uđu na kapiju preduzeća kako bi uzeli lične stvari iz kancelarija.

-Više nema sindikata u fabrici. Od ponedeljka sam kao i svaki drugi radnik, nema više sindikalnih funkcija. Zaplakao sam kada sam saznao za spiskove, dugo smo se borili za fabriku, nikome nije lako. Nemoćan sam da reagujem, kaže bivši predsednik Samostalnog sindikata SFS Živojin Matejić.

Posle proglašenja stečaja, zaposlenima koji su na spisku prekobrojnih radnika ostaje da potpišu otkaz ugovora o radu, preuzmu radne knjižice i da se prijave na evidenciju nezaposlenih. Ukoliko ne potpišu, spiskovi na oglasnoj tabli preduzeća biće izloženi sedam dana, što je zakonski rok posle koga se smatra da je lice dobilo obaveštenje i ne odlaže izvršenje. Radnici najavljuju da će okupiti ispred preduzeća oko 8 sati i da neće potpisivati rešenja. Na predlog firme Veksilum Balkan iz Čačka i pijavljenog duga od 47 miliona evra, Privredni sud u Kragujevcu otvorio je stečaj.