ĆUPRIJA-Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović izjavio je večeras u Ćupriji na podeli indeksa budućim zdravstvenim radnicima da će naredne godine početi implementacija velike reforme zdravstvenog sistema na KIM, odnosno zapošljavanja 500 zdravstvenih radnika u pet zdravstvenih ustanova. U Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji podeljeno je 380 indeksa za 90 budžetskih studenata i 290 samofinansirajućih.

-Reč je o 200 lekara i 300 ostalih medicinskog osoblja, najveći broj biće zaposlen u KBC u Kosovskoj Mitrovici. Reč je radnim mestima koja su već postojala na KIM, ali su zaposleni radili u cetralnoj Srbiji. Niko neće izgubiti posao, već će Ministarstvo zdravlja dozvoliti da se na KIM zaposli još 500 zdravstvenih radnika. Uradili smo novu mrežu zdravstvenih ustanova i od 29 zdravstvenih centra formiraćemo pet, najavio je Jović.

On je ocenio da je za tri godine u zdravstvu na KIM urađeno više nego za proteklih 15 godina, te da je samo zahvaljujući ulaganjima u zdravstvenoj ustanovi u Pasjanu prošle godine rođeno 174 beba.

-To su prve bebe koje su upisane u matične knjige na jugu KIM posle 17 godina. Imamo veoma dobre uslove za rad u Pasjanu, savremenu opremu, jednu od najboljih laboratorija u regionu, odličan kadar. Prvo je formirana ginekološko-akušerska klinika, pa zatim pedijatrija i sada Interno odeljenje, rekao je on.

Obrazovnu ustanovu u Ćupriji prohađa veliki broj studenata sa KIM

-Stvorili smo uslove da se veliki broj studenata vrati na KIM i započnu rad u zdravstvu. Dosta je uloženo u zdravstvene ustanove i oporavak celokupne mreže južno od Ibra, naveo je on.

Direktor škole dr Hristos Aleskopulos istakao je da je moto ustanove ,,student na prvom mestu”.

-Studenti od nas mogu da dobiju znanje za život i nalaženje posla. Novina je da ćemo usaglašavati program sa Evropskim školama, odnosno da studenti sa našom diplomom mogu da se zaposle u EVropi bez nostrifikacije, rekao je direktor škole.

Studentima su uručeni indeksi uz prigodan program učenika Škole za muzičke talente, kao i pozorišnu predstavu ,,Ko je ovde idiot” Srđana Ivanovića i Milana Kalinića.