JAGODINA-Izgradnja fabrike talasastog katona u Jagodini, investicija ruske kompanije “North karton”, prekinuta je pre tri godine i nema najave da će biti nastavljena, a Jagodinci su napuštenu betonsku konstrukciju prozvali ,,Đavolja varoš”, jer ih neodoljivo, pogotovo noćna silueta, podseća na poznatu prirodnu atrakciju kod Kuršumlije.

Predsednik  Skupštine grada Dragan Marković je krajem decembra 2015. godine najavio povratak investitora iz Rusije i nastavak gradnje, ali već tri godine na gradilištu nema radnika. Postavlja se pitanje šta će biti sa 8 hektara zemlje koju je Rusima za izgradnju ustupila lokalna samouprava i građevinskom kostrukcijom, kao sudbina 1,5 miliona evra pomoći investitoru od Vlade Srbije, odnosno da li su Rusi dali garancije. Prema propisima Srbije ukoliko se investicija od datuma početka u roku od dve godine građevinski nezavrši, država ili lokalna samouprava mogu da je vrate u svoje vlasništvo ili daju drugome.

Gradilište je avetinjski prazno i napušteno. Sa ulazne table, gde je bila prikazana slika završenog objekta, skinut je baner. Pored Koridora 10 na 8 hekatara vire jedino betonski stubovi, konture objekta od 22.000 kvadrata.

Kamen temeljac položili su u junu 2013. godine tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić, ministar Aleksandar Antić predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković – Palma i predstavnik “Nort kartona” Vladimir Slovohotov. Izgradnja je počela  u oktobru 2013.godine.

Tada je rečeno da će kapacitet fabrike biti 18. miliona kvadratnih metara talasastog kartona i kartonske ambalaže namenjenog izvozu. Najavljivana je instalacija najsavremenije opreme iz Italije, Holandije i Japana. Investicija, vredna 25 miliona evra, trebalo je da bude završena za 15 meseci i uposli 200 radnika. Vlada Srbije je pomogla investiciju sa 1,5 miliona evra, a grad je ustupio zemlju i komunalije.