JAGODINA-Zbog uvođenja visokih carina na uvoz vina u Hrvatsku, od čak 3.000 evra po šleperu, Vinarija Levač iz Rekovca preorjentisala se an tržište Rusije.

Dragoslav Radenković

-Otvaramo tržište Ruske Federacije, pri kraju smo dogovora i postignute su cene koje nama odgovaraju. Planiramo novi  program za to tržište i za sada je reč o penušavim vinima, penušavci i šampanjci, koja će biti naš naredni programa. Za taj program mora da se stvori baza u grožđu, jer je reč o posebnoj sorti za penušavcu koja ima do 16 procenata šećera, kaže direktor te vinarije Dragoslav Radenković.

Zbog visokih carinskih taski ugovoreni izvoz vina u Hrvastsku je stopiran.

-Izvoz  vina u Hrvatsku je u problemu jer su uveli taksu od 3.000 evra po šleperu. Potpisali ugovor za izvoz 1,5 miliona litara, realizovali smo 500 hiljada litara  i sada očekujemo da ukinu ili smanje te namete, ističe on.

ZA ČIPS OD JABUKE 1,3 MILIONA EVRA

-Počeli smo sa preradom jabuka za rakiju. Kupci sa zapada veoma su zainteresovani za jabukov destilat. Dobili smo saglasnost resornog ministarstva za proizvodnju i podizanje plantaže jabuka u Paraćinu na površini od 30 hektara i proizvodnju čipsa, sirća, vina i rakije od jabuke. Taj program biće realizovan u naredne tri godine, a vrednost projekta je 1,3 miliona evra. Prve godine predviđeno je ulaganje od 700 hiljada evra.  Uposlićemo veliki broj ljudi, iako je u startu predviđeno 15 stručnjaka, najavljuje Radenković.

Berba grožđa u Levačkom vinogorju je završena, a Radenković ističe da će biti dobrog vina, ali i rakije.

-Reč je o vrlo kvalitetnom rodu ove godine. Šećer je 24 procenata, rod je nešto manji, ali je vrlo kvalitetan. Ovo je jedna od najboljih godina u vinarstvu. Mraz i suša uticali su kvantitet roda, ali je kvalitet izvandredan. Očekujemo oko 160.000 kilograma grožđa sa naiš plantaža, navodi on.  

Vinarija Levač posle nekoliko neuspešnih pokušaja privatizacije, potupuno je stabilizovala poslovanje.

-Uložena su značajna sredstva u revitalizacija i modernizaciju, uposleni su dobri kadrovi. Tržiše Srbije je nezaštićeno, ali konkurencija izoštrava tržišnu trku i zahteva maksimalan kvalitet i spuštanje cena, kao i dobar marketing. Rezultati će biti sve bolji. Firma je potpuno stabilna bez realnih obaveza prema bilo kome, kaže Radenković.

Levačko vinogorje, zahvaljujući novim vinarijama, prepoznatljivo na nacionalnom nivou, a sve više međunarodnih priznanja govore o kvalitetu proizvodnje. U lokalnoj samoupravi u Rekovcu planiraju formiranje  Vinska ruta kroz Levač kako bi došlo do više faze i vinarstvu, a to je vinski turizam.