JAGODINA-Velika sala Kulturnog centra u Jagodini je više od decenije van upotrebe, a gradske vlasti, i pored raznih obećanja, nikako ne uspevaju da bar okreče fasadu devastiranog objekta, koji nekada predstavljao ugledni primerak socijalističkog razvoja tadašnjeg Svetozareva. Ugledni jagodinski istoričar i kulturni radnik Miodrag Aleksić podseća da je obnova velike sale Kulturnog centra bilo je jedno od prvih obećanja tadašnjeg gradonačelnika Dragana Markovića-Palme.

-To je prvo obećanje gradonačelnika. Kada je došao na vlast, on je otvarao Dane komedije i rekao ,,Iduće godine neće biti Dana komedije”, svi u publici su se zbunjeno zapitali ,,Šta?!”, a on je šeretski poentirao ,,Neće biti u ovoj sali, nego u susednoj, većoj”. Trebalo bi podsetiti Palmu na to obećanje, ima tome više od deset godina, kaže Aleksić.

Velika sala Kulturnog centra imala je oko 800 mesta za sedenje, bila je najakustičnija sala u regionu, tu su se održavale bioskopske predstave, koncerti i politički skupovi. Jagodinci su satima čekali u redovima da bi kupili ulaznicu za filmske hitove. To im je bila ulaznica u svet. Međutim, ta sala proteklih godina potpuno je ostala bez funkcije, počela je da se pretvara u ruinu, dodatno je devastirana u prostor za gomilanje smeća, na fasadi su okačena upozorenja o opasnosti od pada delova zgrade, automobili su upadali u rupe pored zgrade te sale.

SVETOZAR OD SOCIJALISTE DO KONOBARA

Aleksić je nedavno predložio jagodinskim vlastima da na spomenik Svetozaru Markoviću, koji se nalazi ispred zgrade Kulturnog centra okužen ugostiteljskim sadržajima, dodaju poslužavnik.

-Svetozar od socijaliste do konobara. Na već oštećen spomenik, jer je šaka odsečena, treba dodati poslužavnik. Na taj način bi se Svetozar uklopio u novoformiranu ambijentalnu celinu, jer je kafanskim stolovima okružen postament i spomenik, kaže Aleksić.

-Gospodin tadašnji gradonačelnik, a sada predsednik Skupštine grada, treba da se podseti na to obećanje, jedno od prvih u prvom mandatu. To obećanje je dato pred punom salom, prisustovao sam tom događaju. Jedno od prvih obećanja je bilo da će stara velika sala da se obnovi, ponavlja Aleksić.

Posle Markovića, povlašćeni kulturni radnici su nastavili da ponavljaju tu mantru pred svake izbore, najavljujući obnovu velike sale. Tako je osamdesetogodišnji umetnički direktor Dana komedije Dobrica Milićević (80) na otvaranju festivala 2016. godine, u sred izborne kampanje, rekao da će te godine početi obnova velike sale, da je usvojen idejni projekat u kome su prostor za kulturne manifestacije i komercijalne sadržaje. Ostalo je opet samo na rečima i obećanjima, kao da izgovorene reči nemaju nikakvu težinu. Čovek je u godinama i ima pravo da zaboravi. Inače, pitanja na ovu temu niko iz Gradske uprave u Jagodini, iako su poslata pre skoro dva meseca, nije želeo da udostoji odgovora, takođe ni iz Kulturnog centra.