PARAĆIN-Paraćinci na zvaničnoj internet strani opštine mogu da kontrolišu trošenje budžeta, deluje kao naučna fantastika, imajući u vidu da se recimo u Jagodini građanima ne saopštavaju odluke Gradskog veća, a mediji ne pozivaju na sednice, te je Službeni glasnik ,,najtajnije” štivo. Elem, unapređujući praksu transparentnog trošenja budžetskih sredstava, opština Paraćin je uvela još jednu novinu – objavljivanje Izveštaja o izvršenju budžeta prema građanima, na zvaničnoj internet strani.

-Paraćin je među prvim lokalnim samoupravama u Srbiji uspostavio ovaj model, u cilju što bolje informisanosti i uključivanja građana u upravljanje lokalnim finansijama. Kako bi sadržaj bio prilagođen građanima, svi podaci prikazani su na jednostavan i razumljiv način, uz grafikone i tabele zbog lakšeg snalaženja, stoji u saopštenju te opštine.

Zbog što veće transparentnosti i otvorenosti ka građanima u Izveštaju su mesečni prihodi i primanja, rashodi i izdaci budžeta i njihov sumirani prikaz. Kako se navodi u saopštenju, Izveštaj o izvršenju budžeta biće redovno objavljivan na veb stranici Opštinske uprave, a mesečni će, odštmapani, biti dostupni i distribuirani u prostorijama uprave i šire.
Nova metodologija javne kontrole trošenja budžeta u opštini Paraćin, obezbeđena je tehničkom podrškom po Projektu reforme lokalnih finansija, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju. Zainteresovani za praćenje budžetskih tokova, na linku imaju opciju popunjavanja ankete, što će se koristiti daljem unapređenju kvaliteta Izveštaja o izvršenju budžeta opštine Paraćin u skladu sa interesima građana i ostalih zainteresovanih strana.