ĆUPRIJA-Povodom obeležavanja Dana opštine Ćuprija u Muzeju Horeum Margi -Ravno biće otvorena multimedijalna izložba slika velike umetnice Nadežde Petrović (1873-1915), koja  se realizuje u saradnji sa Umetničkom galerijom “Nadežda Petrović” iz Čačka.

-Reč je o prvom gostovanju galerije u Ćupriji i ovom delu Srbije. Izložba je do sada gostovala u 20 gradova. Našu  zbirnku čine 12 dela Nadežde Petrović, ali sudeći po tome da iza nje nije ostalo mnogo radova i da još samo tri ustanove čuvaju njena dela, to je ipak veliko bogatstvo. Polovina zbirke dolazi u Ćupriju. Pored slika, izložba sadrži panoe na kojima je predstavljena biografija umetnice, a poseban akcenat je dat na ratno vreme, period njenog ratnog  slikarstava i njenog učestvovanja kao bolničarke u ratovima, kazala je viši kustos i autor izložbe Dragana Božović.

Izložbu čine originalna dela jedne od najznačajnijih srpskih slikarki, kao i mutimedijalna izložba o njenom životu, radu i učešću u Velikom ratu. Izložba će biti otvorena 11. oktobra u 19 sati u galeriji muzeja, a posetici će moći da je pogledaju do  31. oktobra.