REKOVAC-Vinarija Lastar osnovana je 2015. godine u Levačkom selu Sekurič, a vinske etikete iz te godine već su se okitile sa 12 medalja  prestižnih vinskih sajmova Londonu, Beču, Nojštadu i Sofiji.

-Pino noar je na Denakteru u Londonu osvojio drugo mesto, medalje su osvojila i još dva vina, u Sofiji su sva četiri vina su okićena medaljama, pa plovni su bili sajmovi Nojštadu i Beču, ukupno 12 medalja. To su vina prva berba iz 2015 godine.  Malo smo i mi iznenađeni, čak i zbunjeni. U Londonu na Dekanteru, najvećem svetskom sajmu vina, pino noar je osvojio srebrnu medalju u konkurenciji najvećih svetskih proizvođača sa 17.200 uzoraka, koje je ocenjivalo 200 članova žirija iz 38 zemalja, kaže tehnolog Nenad Milisavljević.

Vinarija Lastar je podigla sopstvene zasade na 16 hektara i 6 hektara zakupljuje od manastira Preradovac. Kapacitet vinarije je 150 hiljada boca godišnje.

-Proširujemo vinograde, imamo dve hladnjače kapaciteta 20 hiljada kilograma gde hladimo grožđe, jer se neke sorte hlade na 8 stepeni pre prerade. Sudovi su opremljeni sa hlađanjem i grejanje, te tehničkim gasovima. Imamo dva namenska suda za proizvodnju pino noara i to je najmodernija tehnlogija u Srbiji. Grožđe se ne mulja, već se cela zrna fermetišu, posle sledi tehnološka obrada, objašnjava Milisavljević.

Vinarija se gardi u Moravkom stilu, namenski za proizvodnju vrhunskih vina. Desetak etiketa tamjanika, šardone, pino noar, merlo, kabrene fran, kaberne sovinjon, sovinjon blan, vionje i šampanjac. Penušavci  treba da se pojave na tržištu tek za godinu i po. To su neke manje serije do 2.000 boca. Najodgovorniji za vina je enolog Mlađan Dragojlović,a vlasnik vinarije je Rade Milić biznismen iz Beograda, koji je poreklom iz Sekuriča.

-Udarne etike su pino noar, šardone i tamjanika, to su vina zbog kojih će namenski da se dolaziti u vinariju. Ostala vina proizvodićemo u malim serijama. Ove godine hit su bili roze i tamjanika, berba 2015. Vina berbe 2016. godine tek treba da se pojave na tržištu, ističe Milisavljević.

Lastarova vina su prisutna u najpoznatijim turističkim mastima od Svetog Stefana, preko turističkih mesta u Srbiji do svetkih prestonica. Zvanično vino ambasade Holandije su dve Lastarove etikete. Snabdevač ambasade je na slepo birao dva vina od 100 uzoraka bez etiketa i izabrao je oba Lastarova vina.