PARAĆIN-Višak zaposlenih u sistemu lokalnih samouprava veliki je problem, ali da je i manjak još veći potvrđuje primer Paraćina.

-Paraćin ima 439 stalno zaposlenih u svim javnim službama, što je 61 manje od broja propisanom uredbom Vlade za 2017.god. i 131 radnik manje od maksimalnog broja dozvoljenog zakonom. Poređenja radi, neke susedne lokalne samouprave slične veličine imaju višak zaposlenih koji je veći od maksimalnog broja od 570 koliko je zakonom određeno da može imati Paraćin, a neke manje imaju i dvostruko veći broj od zakonom dozvoljenog, dok Paraćin ima skoro 25 odsto manje od zakonom propisanog broja. Reč je o apsolutnoj diskriminaciji, sad već smatram i maltretiranju onih opština koje su se odgovorno ponašale, kaže predsednik te opštine Saša Paunović.

Posle na stotine upućenih zahteva za prijem radnika, Paraćin je  dobio saglasnost za jednog diplomiranog ekonomistu u službi kojoj nedostaje desetak.

– U takvoj situaciji nemoguće je obavljati poslove. Višak administracije nismo imali ni pre deset godina po sada važećim propisima. U vrtićima nema vaspitačica, u opštinskoj upravi nemamo ni jednog arhitektu. Molili smo penzionisane montere “Vodovoda” da ovog leta otklone kvarove na vodovodnoj mreži, nema ko da obrađuje poreska rešenja, kasne plaćanja iz budžeta jer nema radnika u odeljenju za budžet, kasni izrada urbanističkih planova, pripremni poslovi za izgradnju infrastrukture, rešavanje imovinskih problemam…nabraja probleme bez prekida Paunović.

Za većinu poslova ne postoje zakonske mogućnosti angažovanja stručnjaka preko javnih radova ili kao volontera.

– Iskusni radnici odlaze u penziju a niko ih ne nasleđuje, nestaje “institucionalno pamćenje”, prenošenje znanja kroz generacije kolega koje je izuzetno važno u administrativnim poslovima, zaključuje Paunović i dodaje da ne pamti ovakvu situaciju u proteklih 17 godina, koliko je funkcijama u vlasti.

-Pre nekoliko dana IT stručnjak koji je godinama bio angažovan po različitim ugovorima o radu na određeno vreme napustio nas je i prešao u privatno preduzeće, pošto nema nikakve nade da će se u skorije vreme omogućiti zapošljavanje ovakvih stručnjaka u opštinskoj adminstraciji. Kako će to opština i država unaprediti rad i biti bolje organizovani ako odlaze oni koji imaju znanje i sposobnosti, a nove nije moguće angažovati? Možda zapravo težimo stanju u kome nam neće biti potrebne ni javne službe ni institucije, ali ako je i tako, neka nam neko na vreme javi, da ne trošimo više energiju u uzaludnim naporima da popravljamo stanje stvari, nego da se i mi koji smo vodili računa o troškovima adminstracije prepustimo matici, navodi Paunović.