DESPOTOVAC – Direktor Doma zdravlja u Despotovcu, Dejan Milošević, izjavio je da će objekat te ustanove posle gotovo sedam decenija biti rekonstruisan od poda do krova. Vrednost radova procenjuje se na preko 100 miliona dinara, a sredstva obezbeđuje Vlada Srbije. Očekuje se da radovi započnu u martu sledeće godine i da traju do kraja avgusta.

– Pripremamo kompletnu rekonstrukciju, jer su do sada od 1953. godine službe samo dodavane, pregrađivani hodnici, doziđivano i krpljeno. Cilj je da do kraja sledeće godine budemo akreditovana ustanova. U postojećem stanju nikada ne bismo mogli da uđemo u postupak akreditacije, jer celokupan rad ustanove nije u skladu sa normama koje nameće taj proces, ističe Milošević.

Novi raspored prostorija, novi raspored službi u smislu komfora pacijenata i zaposlenih, rad na energetskoj efikasnosti i nabavka kotla na bio-masu.

– Novi standardi biće ispunjeni, što će omogućiti primenu novog sistema rada, odnosno lekar i sestra radiće zajedno. Prijem pacijenata biće drugačiji, hitna služba dobiće veće prostorije i biće povezana sa rendgenom, stari i novi deo ustanove biće povezani liftom. Dobićemo u svim prostorijama centralnu toplu vodu, koja se zagreva u kolektorima sunčevom energijom, kao i centralnu klimatizaciju svih prostorija, nabraja Milošević.

Radovi će biti obavljeni na 4.000 kvadrata, projekti se rade, a vrednost radova se procenjuje na preko 100 miliona dinara. Pored toga, u toj ustanovi očekuju nabavku digitalnog rendgen-aparata, jer je postojeći star 33 godine.

– Ove godine Dom zdravlja je smanjio dug sa 80 na 50 miliona dinara, zahvaljujući saradnji sa lokalnom vlašću. Važna je činjenica da je vraćena snabdevenost lekovima i ampulama, kao i ostalim materijalom. Do januara je to bilo deficitarno, na ivici blokade ustanove. Dom zdravlja je ove godine obavio 2.000 sistematskih pregleda rudara iz Rembasa, Štavlja i Jasenovca. Zbog teške finansijske situacije prihvatali smo poslove i smanjili dug, navodi Milošević i priseća se da su zaposleni prošle godine kupovali igle, donosili ampule, dok su pacijenti sve morali da kupuju, ističe Milošević.

Starosna struktura zaposlenih medicinskih radnika je loša, jer je poslednja sestra primljena pre 17 godina, dok će desetak lekara za 6–7 godina otići u penziju.

– U opasnosti smo da ostanemo bez očnog i ušnog specijaliste, ginekologa, pedijatra… Na tome mora da se radi, opština mora da se pozabavi tim problemom i da pokušamo to da amortizujemo. Imamo 1.000 rudara, a nemamo očnog lekara i oni da moraju da putuju 50 kilometara, a sela gde živi većina stanovništva takođe su udaljena, kaže Milošević.

Projekat lokalne samouprave Unapređenje zdravstvene zaštite stanovništva u kome se angažuju mladi lekari i sestre.

– Cilj je izlazak na teren, preventivni pregledi, merenje pritiska i šećera, upućivanje kod specijaliste. Formirali smo još jednu ekipu hitne pomoći koja je doprinela poboljšanju rada. Kako je bilo, sada je dobro, ali može još mnogo bolje i biće bolje, zaključio je Milošević.