JAGODINA-Doktor jagodinske Hitne pomoći Boris Đorić upozorava da je ,,igranje sa pirotehnikom veoma opasno” i da roditelji treba da obrate posebnu pažnju na decu od novogodišnjeg dočeka do pravoslavne nove godine.

-Nažalost susrećemo se sa veoma opasnim povredama ekstremiteta, a glavna koncentracija povreda je u večeri kada se dočekuje nova godina, eventualno repriza i do pravoslavne nove godine. Opasno je kada se pirotehnika drži u zatvorenoj  šaci, jer tada dolazi do traumatske amputacije,  prst se otkine ili se rascveta. Tragično iskustvo od prošle godine nam govori da je mladić izgubio prste na rukama. Držao pirotehniku u zatvorenoj šaci, objašnjava dr Đorić.

Pored toga, može da dođe do povrede sluha, oka ili mekih tkiva.

-To se sve dešava svake godine. Pod uticajem alkohola, manje se vodi rečuna o merama predostrožnosti i pravilnom rukovanju pirotehnikom, ljudi vade sve što imaju iz štekova. Upozorenja nemaju efekte, ko hoće da baca pirotehniku on nađe načina da nabavi. Uglavnom stradaju tinejdžeri i mladi ljudi, upozorava dr Đorić.

On takođe savetuje građane da povedu računa o količinama alkohola i hrane, jer se pacijenti javljaju uglavnom sa tegobama izazvanim prekomernim konzumiranjem, odnosno mučnine, mamurluci i hipertenzije.  Njegova preporuka je da se prepolovi unos pića i hrane, te pojača aktivnost, ali u praksi se dešava suprotno.