JAGODINA-Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini danas je prvi put obeležena slava Sveti Sava posle 72. godine, odnosno posle završetka drugog svetskog rata. Preteča fakulteta, koji je osnovan pre 25 godina,  je Učiteljska škola koja je osnova pre 120 godina. Na inicijativu kolačara profesora Snežane Marković i Branka Ilića  obnovljeno je obeležavanje Svetog Save.

-Zahvalila bi se kolačarima što su našu decenijsku želju ostvarili. Duh Svetog Save živi među nama i stalno je među nama, ali je lepo da ga proslavljamo, prizovemo i zahvalimo se na svemu što smo takvi i što ćemo biti bolji. Iskreno, u mojoj porodici, prosvetinih radnika, ovaj dan je bio slava. Moja majka i 82. godine priprema žito, jer ovaj dan doživljavamo kao porodičnu slavu. Tog dana sam osećala veliku prazninu, ostajala sam kod kuće a htela sam taj trenutak da podelim sa kolegama i mojim budućim učiteljima, kazala je dekanka profesor Violeta Jovanović.

Ona je dodala da Sveti Sava od završetak drugog svetskog rata ,,nije obeležavan pod krovom Učiteljske  škole” i najavila da je ovo trenutak ,,povratka onome što jesmo i treba da budemo”.