Kragujevac – Fakultet pedagoških nauka je 27. januara, na Savindan, u Univerzitetskoj biblioteci u Kragujevcu uspešno promovisao svoju izdavačku delatnost u okviru prvi put organizovane manifestacije „Dani univerzitetske knjige“.

O izdavačkoj politici i produkciji Centra za izdavačku delatnost Fakulteta, kao i o planu izdavačke delatnosti za tekuću akademsku godinu i aktuelnim aktivnostima na Fakultetu u vezi sa izdavaštvom, govorila je rukovodilac Centra doc. dr Maja Dimitrijević.

Centar za izdavačku delatnost Fakulteta pedagoških nauka je u prethodne dve godine objavio 16 referentnih naučnih i udžbeničkih publikacija i 4 sveske časopisa „Uzdanica“ koji je na listi Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kategorizovan kao časopis nacionalnog značaja. Fakultet je finansirao publikovanje gotovo svih objavljenih  knjiga. Proces pripreme za štampu je profesionalizovan tako što je formiran fakultetski tim koji obavlja sve stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Centra – od detaljne pripreme tenderske dokumentacije, tehničkog i grafičkog uređenja do distribucije publikacija i saradnje sa bibliotekama u zemlji i regionu.

Ustanovljena je edicija „Uzdanica” u kojoj se, kao posebna nagrada, publikuju stručna ili umetnička studentska ostvarenja u izdanju Fakulteta. Takođe se finalizuje izrada novih grafičkih rešenja za postojeće edicije kako bi se postigao prepoznatljiv vizuelni identitet svih fakultetskih publikacija.

Krajem prošle godine prvi put je organizovana akcija prodaje originalnih izdanja udžbenika, priručnika, zbirki, monografija po ceni foto-kopija, kako bi stručna i naučna literatura bila što dostupnija studentima.

Suizdavačke projekte Fakultet je realizovao sa respektibilnim partnerskim institucijama kakve su ZUOV, Institut za pedagoška istraživanja, IP „Prosveta“. Prevod Kembridžovog uvoda u pozorišnu režiju objavljen je u saradnji sa Univerzitetom umetnosti i Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu i Bitef teatrom.

Glavni i odgovorni urednik „Uzdanice”, prof. dr Ilijana Čutura, predstavila je najnoviji redizajnirani broj časopisa, temat sa radovima izloženim na Okruglom stolu o romanu Kukavičja pilad Labuda Dragića održanom prošle godine u Srpskoj književnoj zadruzi. Sa ovom izdavačkom kućom Fakultet već drugi put ostvaruje uspešnu i produktivnu saradnju.

Priređena je i mini-promocija monografije „Park Fakulteta pedagoških nauka“ koja je upravo izašla iz štampe. Autori, docenti Milan Stanković iBiljana Bojović sa Instituta za biologiju i ekologiju u Kragujevcu i prof. dr Svetlana Ćurčić sa Fakulteta pedagoških nauka, monografiju su posvetili 120. godišnjici od osnivanja Parka i Muške učiteljske škole i 25. godišnjici Fakulteta pedagoških nauka. Promocijom ove knjige na  krajem marta 2018. godine zvanično će započeti proslava ovog značajnog jubileja.