Opština Svilajnac je, obezbeđivanjem infrastrukturnih uslova i administrativnih olakšica, privukla brojne investitore. Izgrađene su dve industrijske zone, u kojima postoji mogućnost poslovanja u režimu Slobodne zone što podrazumeva različite fiskalne, finansijske i carinske pogodnosti. Uspelim privatizacijama sve fabrike na teritoriji opštine Svilajnac našle su svog vlasnika. Poslednja u nizu je fabrika bivšeg POR-a, koja je sada prodata Privrednom društvu Alfa Tehnic d.o.o i do maja ove godine uposliće 100 novih radnika, a u naredne tri godine otvoriće još 200 radnih mesta. Kompanija se bavi izradom probnih kabina za auto industriju kao i prilaznih konstrukcije za aerodrome.

„Projekat prodaje je dogovoran skoro godinu dana i uspešno se završio tako što je na mestu bivše fabrike „POR“ došla kompanija „Alfa Tenic“ d.o.o, koja je kupila fabriku od 4000 kvadrata i sada je rekonstrukcija fabrike već pri kraju. Jedina prepreka za otpočinjanje proizvodnje bila je da i ovo zemljište pripadne Slobodnoj zoni Svilajnac i drugog februara je Vlada Republike Srbije donela odluku o proširenju slobodne zone Svilajnac. Ono što je ostalo je da Uprava za slobodne zone izvrši tehnički prijem ovog zemljišta a zatim i da pristignu mašine koje su poručene iz inostranstva. Početkom aprila očekuje se da fabrika „Alfa Tehnik“ počne sa radom.  Ovo je za Svilajnac jedna velika investicija, gde će preko sto ljudi dobiti radna mesta,a  očekujemo i da se ova proizvodnja u narednom periodu širi“, izjavio je ovom prilikom predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović.

Cilj izmene i proširenja područja „Slobodne zone Svilajnac“ je obezbediti najpovoljnije uslove za poslovanje kako postojećih privrednih subjekata kako bi unapredili konkurentnost, tako i budućih kompanija čime bi se ostvario dalji ubrzani ekonomski i privredni razvoj opštine Svilajnac. Imajući u vidu prednosti lokacije, infrastrukturne i tehničke uslove, kao i poslovni ambijent, proširenjem područja „Slobodne zone Svilajnac” i ostvarenjem navedenih ciljeva doprineće se u većoj meri privrednom razvoju kako opštine Svilajnac tako i privrede Republike Srbije u celini.

„Slobodna zona Svilajnac  je osnovana 2011. godine i u njoj posluju brojne kompanije kao što su Panasonik, PM Tehnik i druge. Imamo i dalje sve veći broj zainteresovanih investitora koji se odlučuju za početak rada u režimu Slobodne zone. Već godinama smo rekorderi što se tiče spoljno-trgovinskog suficita u Pomoravskom okrugu što pokazuje da Slobodne zone zaista jesu najbolje mesto za ulaganje“, izjavila je direktorka Slobodne zone Svilajnac, Tijana Jovanović.