Povodom tužbe grada Jagodina i zahteva da Central media plati najmanje milion dinara zbog materijalne i nematerijalne štete koju je pretrpeo taj grad objavljivanjem teksta 28. novembra 2017. godine u drugom broju mesečnika Moravske vesti u kome se komentariše i predstavlja izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o trošenju budžetskih sredstava Jagodine u 2016. godini, kao urednik tog medija mogu samo sa žaljenjem da kosntatujem da je reč ne samo o nastavku, već  i zaoštravanju torture nad jedinim nezavisnim medijem u tom gradu i ovom delu Srbije.

-Central media, osnivač internet portala centralmadia.rs i mesečnika Moravske vesti, je zbog pritisaka lokalne poreske administracije u Jagodini, krajem prošle godine bila je primorana da promeni adresu i grad. Usledio je preteći telefonski poziv u kome mi je rečeno da sam lični ,,neprijatelj” najmoćnijeg čoveka u gradu, da ga ,,ucenjujem”, da ,,šaljem momke u opštinu da dele novine i plaše zaposlene” i još sijaset nebuloza. Razgovor sam doživeo kao pretnju i ugrožavanje bezbednosti ukoliko nastavim sa novinarskim radom. Milionska tužba grada i najava zatrpavanjem novih tužbi od advokata krivično osuđenih lica, samo je nastavak tog pritiska, odnosno jasna je namera da se jedni nezavisni mediji ugasi već na samom početku svog postojanja. Koliko je slučajna ili namerna ova združena akcija pokazaće vreme. Gušenje javne reči već prilikom drugog izdanja mesečnika Moravske vesti, poruka je moćnika novinarima šta ih očekuje ukoliko odluče da se bave svojim poslom. Hvala kolegama iz  novinarskih udruženja i svim građanima na solidarnosti i razumevanju.

-Reč je o političkoj kampanji na jedini nezavisni medij u Jagodini. Na sve načine se pokušava gušenje javne reči. Moćnici zatrašivanjem žele ekonomski da unište nezavisne medije zahtevajući drakonske sudske kazne. Na ovaj način se novinari i mediji,  koji se osmele da pitaju ko i kako troši novac  građana, dovode u beznadežan položaj. Građani Jagodine treba da znaju da se novcem od njihovog poreza finansiraju tužbe protiv nezavisnih medija, a da jedini medij koji dobija sredstva radi informisanja građana na konkursu za projektno finansiranje tog grada prema izveštaju DRI do sa sada nije vratio u budžet 3,2 miliona dinara, koje je potrošio nenamenski.

-Drago mi je što sam prvi novinar u istoriji koga je grad Jagodina tužio, još draže mi je što su na čelu grada veoma moćni političari koji sebe vole da predstavljaju ,,prijateljima” medija. Najdraža mi je podrška običnih ljudi koji mi svakodnevno ulivaju snagu i podršku da istrajem u ovoj nepravednoj i diskriminatorskoj borbi za javnu reč i slobodu medija. Pozivam građane Jagodine i Srbije, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i  premijerku Vlade Srbije Anu Brnabić  da pomognu nezavisne lokalne  medije na svaki način u borbi za elementarni opstanak u životu, kao i da im država garantuje bezbednost od  političara i kriminalaca.

-Podsećam da je u Jagodini ubijen novinar, zapaljeni su kuća urednika i  trafika, zapaljen tv predajnik, prebijeno je više novinara i medijskih radnika, a da do sada nisu poznati izvršioci i motivatori tih krivičnih dela.

Goraj Jevremović

novinar iz Jagodine