ĆUPRIJA-Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji već jedanaestu godinu zaredom je domaćin stranim studentima u okviru ENM programa za razmenu. ENM je udruženje visokih medicinskih škola Evrope čiji smo član od 2007. godine. Ove godine studenti iz Danske i Španije ostvarili su dvonedeljnu stručnu praksu u našim nastavnim jedinicama. Studenti su u pratnji studenata domaćina posetili odeljenja onkologije, ortopedije, intenzivne i palijativne nege, neuro i plastične hirurgije u bolnici u Ćupriji, kao i Gerijatrijski centar i Dom zdravlja u Jagodini.

Za studente na razmeni škola je obezbedila smeštaj apartmanskog tipa i pružila podršku tokom čitavog boravka u vidu prevoza, obezbeđivanja materijala za rad  kao i koordinatora koji je studentima bio na raspolaganju 24 časa.

Gosti su izrazili svoje impresije po pitanju gostoljubivosti našeg naroda, prijatnosti u komunikaciji i predusretljivosti. Nisu odoleli srpskim specijalitetima, a ćevape, burek i rakiju su spakovali i za poneti. Kompetencija i profesionalizam naših medicinskih sestara su takođe ostavili utisak. Njihov konačni komentar je bio da su srećni zbog stečenog iskustva i pružene prilike da dođu i posete Srbiju.

Na završetku boravka gostujući studenti su u prostorijama naše škole održali prezentaciju u kojoj su predstavili svoje ustanove i koncept studijskih programa. Tom prilikom direktor dr sci. med. Hristos Alekopulos, je gošćama iz Danske i Španije uručio sertifikate i poklon ilustrovanu monografiju Skrivena blaga Srbije  sa porukom da svoju zemlju treba voleti, promovisati i biti ponosan na nju. Studentima domaćinima direktor je uručio zahvalnice za angažovanje i doprinos programu razmene.

Direktor je takođe istakao da će VMŠSS ubuduće negovati ovakav vid međunarodne saradnje i predstavljati naše tradicionalne vrednosti sestrinske nege u različitim kulturološkim aspektima. Direktor je zaključio da je postojanje udruženja visokih  medicinskih škola potvrđuje da je sestrinstvo globalna profesija i da se sestre bez obzira gde rade bave globalnim problemima.

U periodu od 25. do 28. aprila, delegacija naše škole na čelu sa direktorom Hristosom Aleksopulosom prisustvovaće 26. godišnjoj ENM konferenciji, gde će izneti izveštaj o aktivnostima razmene, iskustvima i evaluaciji programa.