BRISEL- Rukometna utakmica Srbija : Kosovo otkazana je potpuno opravdano, jer kako da objasnimo građanima Srbije da Ukrajina neće u Kijevu da igra sa Kosovom, Srbija će da igra u Beogradu ili Kragujevcu, izjavio je večeras u Briselu predednik Srbije Aleksandar Vučić.
-Nadrealno je pitanje. Da li ćemo negde u inostranstvu morati da odigramo neku utakmicu, jer će biti veća šteta. Ali na teritoriji Srbije da mi priznajemo nezavisnost Kosova, ne znam kako to misle da izvedemo. To je bila jedina moguća odluka, ne znam zašto nije doneta ranije,ali jedina moguća, istakao je Vučić.
On je postupak navijača, koji su se sinoć okupili ispred centra u Kovilovu, ocenio pametnim postupkom.
-Nisu ništa nasilno činili, nisu došli da nekoga tuku, vređaju ili bilo šta rade, došli su navijači da pevaju srpske rodoljubive pesme. Da izađemo sa batinama da ih bijemo što pevaju nacionalne pesme. Da im kažemo ,,zlikovci jedni što bi ste da čuvate ovu našu zemlju saćemo da vas izudarmo što se protiv utakmice”. Malo je van pameti, tako da je otkazivanje bila jedina moguća odluka, rekao je Vučić.

RSS

Oskrnavljene prostorije Rukometnog saveza Srbije
Prostorije Rukometnog saveza Srbije u Tošinom bunaru u Beogradu bile su na meti napada zbog slučaja meča juniorki Srbije i kosovske selekcije. Na prostorijama je nacrtana albanska zastava i ispisano je “No himna, no parti“.
Inače, utakmica je prethodno trebalo da bude održana u Kragujevcu, ali je iz bezbednosnih razloga meč prebačen u Kovilovo gde je trebalo da bude održan bez prisustva publike, medija i nacionalnih obeležja.
Potom su u Kovilovu počeli da se okupljaju srpski navijači, policija je onda potpuno blokirala sve prilaze tom mestu, da bi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da meč ipak neće biti održan.
“Da li bismo mogli da organizujemo da se ova utakmica održi. Svakako. Ali šta bi bila cena? Sukobi našeg naroda i policije zbog stvari u koju ne verujemo, suprotna našim interesima. Zato nismo spremni da policija tuče ljude kako bi se održala utakmica, koja je suprotna svim našim stavovima“”, izjavio je Stefanović.
Evropska rukometna federacija (EHF) nakon toga je suspendovala Rukometni savez Srbije i izbacila juniorke iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.