ĆUPRIJA- Turska kompanija O-P Grupe invstiraće 10 miliona evra u Poljoprivredno dobro Dobričevo u Ćupriji, reč o farmi za tov 5.000 junadi, proizvodnji bioenergije kapaciteta 4 megavata i staklenicima, potvrđeno je  danas prilikom potpisivanja Memoranduma o razumevanju sa opštinom Ćuprija.

Ninoslav Erić i Džem Džandan

– Sa O-P dogovorili smo način na koji ćemo da izvršimo revitalizaciju Dobričeva. U ovoj godini oni će investirati 10 miliona evra. Namera je započnu sa 1.000 steonih junica u farmi, postavljanje biogasnog postrojenja uz zapošljavanje 50 radnika. Cilj je 5.000 grla goveda. Na ovaj način poljoprivredna proizvodnja u Ćupriji dobiće veliki podsticaj za budućnost. Loše privatizaciju  su iza nas, jer sve investicije koje smo realizovali predstavljaju dobar put Ćuprije, rekao je predsednik opštine Ninoslav Erić.

On je podsetio da je Ćuprija je 2013. godine imala veliki broj firmi koje su uništene u privatizaciji, jedna od njih bila je Dobričevo. Pokrenut je stečajni postupak za Kompresor, koji je zatim preuzeo privrednik iz Ćuprije i  započeo rad, Velmortrans je dobio austrijskog vlasnika, kupljene su hale Mladosti i doveden investitor iz Turske,u Caričinom gradu je kineski investitor, Kafilerija je stavljena u funkciju. Svi recidivi prošlosti su stavljeni u funkciju. Ostaje još Fabrika šećera, ali i za tu firmu ćuprijska vlast ima planove.

Poljoprivredno dobro Dobričevo 1852.

 

-Vidimo Srbiju kao zemlju spremnu za strane investicije, sposobnu za obezbedi povoljnu klimu za napredak i razvoj. Došli smo do zaključka da je Ćuprija dobro mesto da investiranje u farmu junadi kapaciteta 5.000 grla i biogasno prostrojenje 4 megavata, kao i staklenike. Proizvodi iz Ćuprije biće plasirani na tržišta Turske i Kine. Sa radom počinjemo danas, potpisali smo desetogodišnji ugovor o zakupu. Prvi kontigent junica stiže za mesec do dva, zbog pravila karantina. Predhodno će biti obavljeno sređivanje farmi, istakao je direktor turske kompanije Džem Džandan.

Pored toga, Turci su kupili parcelu od 4,5 hektara pored Dobičeva za postavljenje biogasnog postorojenja. O-P Grupa je jedna od najvećih naftnih kompanija u Turskoj, kao i među najvećim investitorima u građevinarstvu i energetici. Poljoprivredno dobro Dobričevo osnovao je Miloš Obrenović 1852. godine.