ĆUPRIJA- Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prilikom današnje posete Ćupriji izjavila je da u što bržem roku u lokalnim samoupravama u Srbiji treba rekonstruisati vodovodne mreže, jer su gubici vode i do 60 odsto, i zameniti azbestne vodovodne cevi. Na tim projektima radiće Kancelarija za javna ulaganja.

-Dve stvari koje ćemo sufinansirati u Ćupriji su rekonstrukcija vodovodnog sistema i izgradnja atletske dvorane, kao i zajednički rad na dodatnom privlačenju stranih investicija i podrška domaćim malim i srednjim preduzećima. Ćuprija je grad atletike i muzičkih talenata. Talenti koji proslavljaju Srbiju u svetu dolaze iz Ćuprije. Moja preporuka je da Ćuprija igra na kartu kulture i talenata, jer je to stavlja na mapu Evrope. Gledaću da ih ojačamo što više, kazala je ona.

-Na 10 kilometara od Industrijske zone imamo skoro 30.000 nezaposlenih. To je velika cifra i prioritet Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom dovođenja investitora biće centralna Srbije. Ova godina je presudna za nas. Imamo industrijsku zonu od 16 hektara, a, pored toga, pravimo i plan za novu zonu od 400 hektara gde će Jagodinci, Ćupričani i Paraćinci naći posao, rekao je Erić.

Ana Brnabić je najavila da će u saradnji sa Ministarstvom prosvete raditi na otvaranju Obrazovnih centara za prekvalifikaciju radnika i užu specijalizaciju stručnjaka.

-To ćemo raditi uporedno sa dualnim obrazovanjem i u saradnji sa investitorim i Privrednom komorom razmišljamo u kojim gradovima ćemo da otvaramo centre, najavila je ona.

Ona je obišla Visoku medicinsku školu i čestitala studentima njihov dan 4. april. Tom prilikom otvorila je farmaceutski blok škole, multimedijalnu učionicu i kompjutersku laboratoriju, te prisustvovala Svečanoj akademiji povodom Dana studenata. Brnabić je izjavila da će u maju početi rekonstrukcija Kliničkog centra u Beogradu, a zatim KBC u Novom Sadu i Kragujevcu, te podsetila da je kao prvi ikada završen KBC u Nišu.

-Završavamo sa rekonstrukcijom i opremanjem sedam klinika, uključujući i početak izgradnje  Tiršove 2. Zato nam je neophodno da imamo mlade kadrove u medicini i nove generacije doktora, svakako ukupno zdravstevnih radnika. Važno je da imamo škole kao što je u Ćupriji, ali i važno i što otvarate odeljenja u Vranju i Kraljevu, istakla je ona i dodala da će se vlada truditi da obezbedi bolje uslove zdravstvu, kako infrastrukturne, tako i u opremi, kao i zaradama, kako bi zadržali mlade kadrove u Srbiji, naglasila je Ana Brnabić.

Predsednik opštine Ninoslav Erić podsetio je da Ćuprija od 2013. godine bila šest puta domaćin najviših državnika Srbije.

-Pričali smo o promenama u Ćupriji, šta radim i šta planiramo. Dogovorili smo zajednički rad na velikim projektima, a reč je o Atlestskomc entru Srbije, izgradnji novog mosta na Velikoj Moravi, zatim Centar za mlade talente, rekao je Erić.

Na kraju posete ona je obišla preduzeće „Standard Furniture Serbia”, koje sarađuje sa Ikeom.  Poseti premijerke prisustvovali su poslanici SNS Aleksandar Martinović, Darko Laketić i Svetlana Pavlović, državni seskretari Ivan Bošnjak i Mario Spasić.

Na Svečanoj akademiji direktor VMŠ dr Hristos Aleksopulos predsednici Vlade uručio prigodan poklon, njen portret koji je izradio akademski slikar Srećko Zdravković. Na ovakav gest predsednica Vlade nije ostala ravnodušna.

-Ove godine na inicijativu ministra odbrane Aleksandra Vulina, škola će potpisati ugovor o oslobađanju školarine dece poginulih boraca pripadnika Ministarstva odbrane, kao i deca zaposlenih u  ministarstvu. Škola je donela odluku da pomognemo porodicama sa četvoro dece tako što će četvrtom detetu obezbediti besplatno školovanje u narednoj školskoj godini, porodicama sa troje dece smanjićemo školarinu za 20 odsto. To će biti naš skromni doprinos porastu nataliteta. Trenutak je da takve mere preduzmu i druge državne i privatne institucije zato što bez dece nema ni budućnosti, rekao je dr Aleksopulos i najavio  planove za budućnost te ustanove.