ĆUPRIJA- Pre nastupa u Madlenijanumu u Beogradu i NOMUS-u u Novom Sadu, Lihtenštajnski orkestar mladih (LGT), koji okuplja najbolje mlade klasične muzičare iz dvadesetak zemalja, u sali Muzičke škole  Dušan Skovran u Ćupriji, održao je koncert u organizaciji Škole za muzičke talente i Ustanove kulture “Ćuprija”.

– Sarađujemo sa celim svetom, pa tako i sa orkestrom mladih iz Lihtenštajna. Imamo privileguju da je naš bivši učenik, kontrabasista, Dušan Kostić iz Ćuprije član tog orkestra. Dogovorili smo saradnju, članovi orkestra su naši gosti. Ćuprijski koncert je bio uvertira u koncerte u Beogradu i Novom Sadu. Oni se dobro osećaju ovde, škola je specifična, orkestar mlad, mnogi od njih su vršnjaci naših učenika. Imali su prijateljski masterklas. Ovo je bila prilika da se približimo svetu i da svet dođe u naš grad, kaže direktorka Škole za muzičke talente Danijela Jović

Gudački po sastavu, LGT orkestar je promenljivog broja članova, okuplja najdarovitije izvođače između 12. i 23. godine. Sa više od 80 ukupnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, većina ih već gradi uspešnu solističku karijeru.

– Orkestar je sastavljen od mladih zvezda iz dvadeset zemlja sveta. Izabrani su najbolji. Imamo priliku da sviramo solo, u orkestru i kamernu muziku. Sedište orkestra je u Cirihu, princ Filip od Lihtenštajna je došao na ideju da podrži mlade talente i onda je na tome radio sa akademijom Aleksandra Gilmana. On pokušava da nastavi tradiciju predaka, jer su njima na dvorovima svirali Mocrt i Hajdn, kao i ostali poznati kompozitori, kaže kontrabasist Dušan Kostić, koji je rodom iz Ćuprije.
Od prvog javnog nastupa u novembru 2016. godine u Šaanu u Lihtenštajnu, a odmah i decembarskog u Singapuru i Hong Kongu, ovi daroviti muzičari pozivani su redovno u ugledne koncertne sale Njujorka, Pekinga, Šangaja, Abu Dabija, Moskve, Minhena, Beča, Ciriha, Tel Aviva.