PARAĆIN- Zavičajni muzej “Paraćin” želi da skrene pažnju javnosti na novi roman Miroslava Dimitrijevića “Carski starenik” koji je prilikom promocije predstavljen kao istorijski roman koji proučava praistoriju Pomoravlja. Dužnost i obaveza nam je da se, kao naučna ustanova koja proučava prošlost, javno ogradimo od ove knjige, jer je u pitanju fikcija koja gotovo da nema dodirnih tačaka sa istorijskim činjenicima i podacima.

Autor ove knjige je i prethodnih godina objavljivao slične radove, a nije i jedini koji se proučavanjem istorije bavi na ovakav način. U pitanju je potpuno diletantski pristup proučavanju istorije na osnovu jako malo posrednih podataka, pozivanjem i navođenjem sličnih, sumnjivih autora, a najviše na osnovu mašte u cilju senzacionalizma i lične koristi.

Smatramo da je ova knjiga jako štetna u tom smislu, jer nije tačna i dovodi čitaoca u zabludu, pre svega čitaoca koji nema razvijeno kritičko mišljenje, te je stoga nedopustivo da knjiga bude deljena učenicima osnovnih i srednjih škola. Knjiga upravo pobija sav trud i rad nastavnika, profesora i cele naše zajednice koja se na jako ozbiljan i predan način bavi proučavanjem prošlosti.

Mediji koji su preneli vest o promociji knjige i sam autor su dužni da čitaoce i publiku upoznaju sa tim da je reč o fikciji, a ne o istorijskom delu, te ovim putem to od njih i zahtevamo.