SAOPŠTENJE ZA JAVNOST ODSEKA ZA INFORMISANJE SO PARAĆIN

Potpuna je neistina da je sednica Skupštine opštine Paraćin koja je održana u petak 27. aprila zakazana nezakonito i mimo Statuta i poslovnika Skupštine opštine Paraćin. Obaveštavamo javnost da je sednica Skupštine zakazana zakonito i da su šefovi odborničkih grupa blagovremeno obavešteni da se planira održavanje sednice. Rokovi za sazivanje sednice skupštine propisani su u aktima koje donosi lokalna samouprava, odnosno Skupština opštine i propisani su na osnovu člana 34. st. 2. Statuta opštine Paraćin koji glasi” Predsednik Skupštine je dužan da sednicu zakaže na zahtev predsednika Opštine, Opštinskog veća ili jedne trećine odbornika, u roku od sedam dana od dana podnošenja zahteva, tako da dan održavanja sednice bude najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.” i na osnovu  člana 36. st. 3 Poslovnika Skupštine opštine Paraćin koji glasi: ”Izuzetno, u hitnim slučajevima, predsednik Skupštine može sazvati sednicu Skupštine sa rokom kraćim od 3 dana, a dnevni red za ovu sednicu može predložiti na samoj sednici. ”
Svi odbornici Skupštine opštine Paraćin blagovremeno su dobili poziv za 35. sednicu skupštine u skladu sa gore navedenim članovima Statuta opštine Paraćin i Poslovnika SOe.

Sednica SOe zakazana je po hitnom postupku za petak zbog hitnosti usvajanja Plana odbrane od poplava u odnosu na rok propisan Zakonom o vodama, i donošenja Programa fonda za poljoprivredu za koji je saglasnost nadležnog ministarstva stigla dan ranije kao i predstojećeg praznika i odsustva odbornika za praznik, a prethodnog dana na kolegijalnom savetu kod predsednika skupštine opštine svi šefovi odborničkih grupa uključujući i šefove odborničkih grupa opozicionih stranaka, obavešteni su o planu da će sednica biti sazvana zbog gore navedenih razloga.

Sednici je prisustvovalo više od 40 odbornika, od ukupno 55, a među njima i odbornici opozicionih stranaka što dokazuje da je sednica zakazan na zakonit način. Na samoj sednici  shodno članu 36., 51., i čl. 52 Poslovnika Skupštine opštine nije bilo podnetih amandmana, kao ni primedbi odbornika na povredu poslovnika SOe.