BEOGRAD- Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) Srbije, dodelio je na svečanoj skupštini u Kući kralja Petra I u Beogradu, tradicionalne godišnje nagrade za najbolje rezultate u okviru međunarodne muzejske saradnje za 2017. godinu. NK ICOM Srbija, jeadn od osnivača najveće međunarodne muzejske asocijacije na svetu, dodelio je nagrade za posebne rezultate u međunarodnoj muzejskoj saradnji za ustanovu 2017. godine Muzeju naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, za projekat godine Galeriji matice srpske i za publikaciju godine Muzeju grada Beograda.

Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine je nagrađen za izuzetnu međunarodnu aktivnost u protekloj godini, koja uključuje izložbe u Pragu („Iz dva ugla“, Muzeju Karlovog mosta) i Parizu („Turbulences dans les Balkalns – Balkanske turbulencije“, Halle Saint Pierre), organizaciju preko 20 umetničkih programa u zemlji i inostranstvu, akviziciju 116 dela umetnika iz čak 10 zemalja sveta i vanrednu izdavačku delatnost, koja obuhvata čitavu lepezu izdanja na više svetskih jezika. Poseban akcenat u gotovo nestvarnoj međunarodnoj aktivnosti Muzeja naivne i marginalne umetnosti, predvođenog direktorkom Ninom Krstić, predstavlja saradnja sa kolegama iz Indije u okviru projekta Rok Garden Čandigar, koji nije samo prikazao indijsko stvaralaštvo srpskoj publici, već je obezbedio da se u kolekciji jednog domaćeg muzeja nađu neka od najreprezentativnijih dela sa drugog kontinenta.

„Oni su me fascinirali svojom energijom, velikim entuzijazmom da se naše dve kulture bolje upoznaju, i ja nemam dovoljno reči da iskažem svoju radost zbog činjenice da smo ovaj projekat realizovali zajedničkim snagama“, rekla je danas njena ekselencija, gospođa Narinder Čauhan, ambasador Indije u Srbiji.

Nagradu za projekat 2017. dobila je Galerija Matic srpske iz Novog Sada za projekat „Obležavanje jubileja 170 godina Matice srpske“, koji predstavlja kompleksan zbir aktivnosti velike dinamike i izuzetne sadržajnosti. Pored čitavog niza izložbi, tematskih programa, publikacija, medijskih aktivnosti, međunarodnih projekata i seminara, vizionarski tim Galerije Matice srpske je uspeo da dovrši i renoviranje zgrade galerije, te na svečanom otvaranju najširoj publici pokaže i obnovljen objekat, ali i novi izlagački koncept. Galerija Matice srpske je već neko vreme lider kada je reč o inovativnim pristupima muzeologiji, a u ovu godinu je ušla sa čak 83 nova dela, poklonom kompanije Tarkett, te novom stalnom postavkom 20. veka „Modernizmi: kontinuiteti i sučeljavanja“, autorke dr Lidije Merenik, profesorke Filozofskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu.

„Mi nismo grupa pojedinaca, mi smo tim sa zajedničkom vizijom i to je tajna našeg uspeha,“ rekla je danas dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, primajući nagradu u ime ovog neumornog kolektiva.

Nagrada za publikaciju godine pripala je Muzeju grada Beograda, odnosno naučnoj monografiji „Identiteti i mediji – umetnost Anastasa Jovanovića i njegovo doba“, koju urednički potpisuju msr Danijela Vanušić i dr Igor Borozan, a koja sadrži 18 naučnih radova međunarodnog autorskog tima. U želji da osvetle evropsku dimenziju umetničkog i kulturnog angažmana Anastasa Jovanovića, urednici ovog reprezentativnog izdanja su okupili multidisciplinarni tim stručnjaka i omogućili nove uvide u aktivnosti ne samo jedne značajne, kreativne ličnosti već i jedne epohe u kojoj je ona delala.

Komitet istovremeno izražava i radost zbog rekordnog broja kandidata za nagrade ove godine, ali i žaljenje zbog činjenice da nije dodeljena nagrada za muzejskog profesionalca 2017. Naime, ključni kriterijum za dodelu nagrade je značajan doprinos u međunarodnoj saradnji i promociji kulturnog nasleđa Srbije u inostranstvu, a kandidati u konkurenciji za muzejskog profesionalca i pored nesporno kvalitetnog angažmana nisu ispunili baš taj uslov – međunarodne aktivnosti.

Komitet je, a prema odluci Komisije za nagrade ICOM Srbija, u sastavu dr Jelena Banjac (predsednik), dr Bojana Bogdanović i Daniela Milinković, dodelio zahvalnice pojedincima i ustanovama koje aktivno rade na afirmaciji muzejske delatnosti. Ove godine su to: Suzana Spasić i Avant Art magazin, Sofija Ljukovčan, urednik i autor u umetničkom programu RTV Vojvodine, Mladena Zeljković, donatorka i dobrotvorka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Nada Zorić, Sandra Vuksan, Sonja Mitrović, Jelena Jokić – urednice emisije Radio televizije Vojvodine Art-erija, Vesna Mašalović i Udruženje novinara Srbije.

Kako NK ICOM Srbija od osnivanja manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ 2015. pruža punu podršku ovom najvećem muzejskom projektu u zemlji, danas su u prekrasnom ambijentu Muzeja Kuće kralja Petra I u Topčideru, dodeljena i priznanja „Muzeji za 10“ za proteklu godinu. Tako je Slavko Spasić, predsednik NK ICOM Srbija, ovo prestižno priznanje uručio kolegama iz Zavičajnog muzeja u Paraćinu, Istorijskog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Kraljevo, Narodnog muzeja Pančevo, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada i Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ iz Raške.

Svečanoj skupštini NK ICOM Srbija su danas prisustvovali, direktor Francuskog instituta u Srbiji, Žan-Batist Kizen, direktor Italijanskog instituta za kulturu, Davide Skalmeni i Paola Kordone, italijanski ataše za kulturu.

Tekst : ICOM Srbija

Fotografije : Vuk Nenezić