ĆUPRIJA- Izložba digitalnih ilustracija Drevna slovenska mitologija i senzibilitet 21. veka autorke Anite Milić, docenta na Fakultetu umetnosti u Nišu, otvorena je u petak Muzeju Horeum Margi-Ravno, a posetioci mogu da je pogledaju do 18. maja.

-Osim višeg sloja slovenske mitologije imamo i niži sloj i on živi u drevnim pričama, mitološka bića. Oni su na ilustracijama i jedan deo se odnosi na magiju. Priču o slovenskoj mitologiji započela sam izložbom u Ćupriji i očekujem da je razradim u narednom periodu. Priče su kompleksne, nemoguće ih je predstaviti do detalja, prelazi se u drugu dimenziju. Ilustacija je umetnikova iluzija i vizija, a ne fotografija. Manipulacijom fotografije, crteža i same priče dolazimo do nerelanog sveta koji u ćuprisjkom jzeju postaje realan, kazala je Anita Milić.

Ćuprijski Muzej ove godine učestvuje u manifestacije ,,Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10″ te je ova izložba prva u tom programu.

-Od ponedeljka do četvrtka imaćemo arheološku radionicu ,,Mladi istaživači”  na kojoj će najmlađi moći da se upoznaju sa terminologijom i načinom obrade arheološkom materijala, te značajem pokretnog kulturnog dobra u smislu poznavanja, zaštite i daljih postupaka. Ovogodišnja manifestacija završava se 19. maja kada će ćuprijska publika biti u prilici da vidi izložbu ,,Dizajn iz doba Juge”, najavio je direktor muzeja Novak Novaković.