Brojne manifestacije biće realizovane tokom maja i juna meseca na Zlatiboru. Za raznovrsnu publiku, a najviše za ljubitelje sporta, već 19. maja je „Džipijada“, 3. juna je tradicionalni Seoski višeboj u Jablanici, od 7-10. juna je 7. Međunarodni festival sportskog filma, od 4-10. juna Zlatibor je domaćin Kup-a prijateljstva evropskih klubova, dok će 9. juna Zlatibor obeležiti i Svetski dan velnesa.

O manifestacijama
Za 19. maj najavljena je „Džipijada“ sa početkom u 8.00 časova. Of roud klub „Avantura Zlatibor 4h4“ organizuje Of roud karavan koji će proći kroz zlatiborska sela Semegnjevo, Jablanica i Mokra Gora.

Seoski Višeboj u Jablanici, ove godine se održava 3.juna sa početkom u 11 časova. Kao i ranijih godina, Višeboju prethodi potpaljivanje katranice koje je najavljeno za 1. jun u 16.00 časova. Organizatori su pored sportskih nadmetanja  pripremili bogat kulturno umetnički programa narodnog stvaralaštva gde će se igrom i pesmom predstaviti kulturno-umetnička društva, kao i pevačke družine.

  1. Međunarodni festival sportskog filma od  7-10. juna na Zlatiboru u Kongresnom centru Srbija
    Festival će otvoriti  Rađa, Kukoč, Sale Đorđević, Svetislav Pešić i družina iz filma: “250 stepenika” a zatvoriti Miloš Biković u ruskom filmu: “Led” i u festivalskoj dvorani  gde će primiti specijalno priznanje – za internacionalni glumački uspeh i veliki doprinos sportskom filmu u ulogama fudbalera, košarkaša, šampiona u umetničkom  klizanju…
    Na festivalskoj listi je više od 50 filmova iz 22 zemlje.Očekuje se velika ekipa mešovitog sportsko-umetničkog sastava.
    Fokus ovogodišnjeg Festivala odredila su dva velika događaja: nedavnni fajnal for evropske košarke u našem Beogradi i svetsko fudbalsko prvenstvo u fudbalu, zbog koga se i festival održava ranije od redovnog termina. Eto, fudbal sve može, pa i da razbuktava navijačke želje i maštu – do neslućenih razmera. U taj imaginarni, skoro umetnički,  lavirint može se svrstati i nedavna želja selektora Hrvatske da se u finalu sretne sa našom reprezentacijom… Zato su, valjda, sport i film tako bliski.
    A u ovogodišnjim takmičarskim filmovima igraju svi sportovi i najveći sportisti, posebno naši košarkaši i fudbaleri. Jedan od njih je već legendarni Željko Obradović. On  je, vremenski  skoro paralelno, i u stvarnosti odigrao  svoju filmsku ulogu, koju će publika gledati ovde na Zlatiboru. Fudbal će takođe biti u nekim paralelnim tokovima. Još jedna velika legenda – Dragoslav Šekularac će opstajati i u dvorani i na ekranu, kao mladi glavni filmski protagonist.
    Posebno očekujemo da nam se filmski stvaraoci i sportisti novinari i brojni gosti Zlatibora pridruže u pratećim netakmičarskim tematsko-filmskim programima, u susretima sa Natašom Kovačević i predstavnicima Subotice. Ponosni smo što ćemo imati svetsku pretpremijeru filma SKOK.

Kup prijateljstva evropskih klubova
Od 4. do 10. juna na Zlatiboru će biti održan prvi  European Clubs Friendship Cup 2018. -Kup prijateljstva evropskih klubova.
Na turniru će učestvovati 16 klubova, od toga 10 najpopularnijih i najvećih klubova u regionu: Crvena Zvezda, Partizan, Dinamo Zagreb, Sarajevo, Vardar, Olimpija, Vojvodina, Osijek, Željezničar i Budućnost. Ostalih 6 mesta popuniće dobro poznati evropski klubovi Espanjol, Udineze, Fenerbahče, Videoton, Spal i Torino
Svoje znanje, umeće i talenat, pokazaće generacija rođena 2000. godine, momci od 18 godina.
Ovakav sastav turnira čini ga najvećim ovakve vrste u regionu.
16 klubova podeljeni su u 4 grupe. Pobednici grupa igraju polufinale. Utakmice će se igrati na više terena na Zlatiboru gde će sve ekipe biti i smeštene.
Ovaj turnir je lepa prilika da vidimo generaciju fudbalera koja dolazi i budućnost je ovih klubova. Još važnije je da će ovi mladi igrači uspostaviti međusobno, nove prijateljske veze, a u sportskom smislu se odmeriti i potvrditi sa najboljima u regionu.
EC FC turnir će biti tradicionalan i održavaće se svake godine.
Turnir organizuju opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor,Sportski savez opštine Čajetina, Sportski centar Čajetina, FT Team company, Hit and run production i Sportklub TV uz logističku i organizacionu pomoć FSS.
Turniru će kao promoteri i gosti, prisustvovati brojni nekadašnji i sadašnji fudbalski asovi kao što su: Peđa Mijatović, Ivan Gudelj, Ivica Osim, Dejan Savićević, Slaviša Jokanović, Refik Šabanadžović, Savo Milošević, Vladimir Petrović Pižon i mnogi drugi
Velika atrakcija za sve učesnike turnira a i za navijače ovih klubova, predstavlja podatak da će se čak 4 utakmice dnevno u grupnoj fazi nadmetanja, direktno prenositi na najvećoj regionalnoj tv mreži, Sportklubu, koji je najgledanija  sportska televizija u regionu. Ovim putem će javnost u čak 10 država videti nove fudbalske talente a oni priliku da pokažu svoje umeće pred najširim auditorijumom.

9.jun Zlatibor obeležavanje Svetskog dana velnesa
GWD je nastao 2012. godine. To je međunarodni dan koji se slavi druge subote u junu svake godine kao javni događaj. GWD se ne vezuje ni za jednu instituciju, ni za jednu organizaciju. Kreator ovog pokreta je gospođa Belgin Aksoy iz Turske, koja je osnivač i Richmond Nua Wellness-Spa, prve spa destinacije u Turskoj.
GWD nema granice i daje projektu univerzalni identitet u formi slogana: „Jedan dan može promeniti ceo vaš život“. Život je najdragoceniji dar i Svetski dan velnesa treba na to da vas podseti. 2016. godine je GWD obeležen na 3000 lokacija u 90 zemalja širom sveta. A ove godine Zlatibor drugi put učestvuje u obeležavanju Svetskog dana velnesa.