LUČANI – U dragačevskom selu Goračići, na planini Jelici, za vikend će biti održana tradicionalna manifestacija “Sabor kumova 2018”. 

Ova jedinstvena manifestacija u svetu koja ima za cilj da promoviše i slavi običaj kumstva, održava se devetu godinu za redom pod pokroviteljtvom Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (PEP) i uz podršku opštine Lučani i Centra za kulturu Lučani.

 Posle Sabora trubača u Guči ovo je najveća manifestacija u Dragačevu.
Uz bogat kulturno-umetnički program i posluženje jela iz nacionalne kuhinje u okviru “Sabora kumova” organizuju se i sportska takmičenja.

Centralni događaj je “Kumovski višeboj” gde će se kumovski parovi nadmetati u šahu, stonom tenisu i skoku u dalj. Pobednici takmičenja nosiće do sledećeg Sabora kumova laskavu titulu Najbolji kumovi.

 “Očekujemo da će se u subotu u Goračićima okupiti veliki broj gostiju, očekujemo strane diplomate, ljude iz javnog života, i veliki broj šahista velemajstora koji će se boriti za pobedu”, kaže član organizacionog odbora manifestacije Đorđe Minkov.

 Pravo učešća u Kumovskom višeboju imaju samo kumovi, tako da se za ovih osam godina održavanja Sabora kumova nekoliko učesnika okumilo kako bi se kvalifikovali za takmičenje, dodao je on.

 Član organizacionog odbora manifestacije i osnivač Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, Dušan Cogoljević, podseća da je Sabor kumova pored promovisanja običaja kumstva i sporta, usmeren i na promovisanje turizma na Jelici.

 On je istakao da će se u Goračićima okupiti studenti nekoliko visokoškolskih ustanova, kao i učenici srednjih ugostiteljskih škola.

“Sabor kumova pokušava da dovede mlade u ove krajeve iz kojih je mladost nažalost otišla, da vide lepote Srbije i uvere se da i ovde mogu lepo da se provedu”, istakao je on.

 On je rekao da su svoje učešće na Saboru kumova potvrdili učesnici iz čitavog regiona.

 “Dragačevo i Jelica će ugostiti posetioce iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Bugarske”, rekao je dr Cogoljević.

 Svečano otvaranje “Sabora kumova”, održava se u subotu u 12 sati, u porti crkve u Goračićima. Istovremeno će početi Jelica kup u malom fudbalu.