SVILAJNAC- Pobednici 2. „Dino igara bez granica 2018“, koje su održane u organizaciji Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu, su mališani iz Niša, drugo mesto osvojili su Despotovčani, a treće Beograđani. Na Dino igrama učestvovale su ekipe iz Jagodine, Kragujevca, Ćuprije i Svilajnca. Reč je o deci od prvog do četvrtog razreda.

– Prošle godine bila su deca iz regiona, a sada imamo ekipe iz Beograda i Niša. Ideja je da se deca druže i dobro zabave, pre početka igara obišli su Prirodnjački centar, a posle takmičenja žurka. Inače, Prirodnjački centar ove godine beleži povećanje broja posetilaca za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Mislim da će do kraja godine biti nastavljen taj trend, sudeći po rezervacijama za septembar i oktobar. Očekujemo veliki broj dece iz beogradskih predškolskih ustanova, kazala je direktorka prof dr Sanja Đurđević.

U septembru će u Prirodnjačkom centru biti održano još nekoliko manifestacija za decu starijeg uzrasta.

– Do 25. septembra očekuje nas još dva vikenda sličnih događanja u centru. Od 10. do 12. septembra očekuje nas predstavljanje na Sajmu turizma u Moskvi. To je nama jako važno jer ćemo se predstaviti posetiocima iz Rusije i to ej prilika da preporučimo Resavski kraj. Mislim da prirodnjački centar ispunjava svoj cilj, koji će ostati i u naradnim godinama, a to je povećanja broja posetilaca i promocija  Svilajnca i Resavskog kraja, istakla je ona.

Tokom septembra u tom centru će biti promovisana i digitalna  aplikacija na tri jezika tekstualno i u audio formatu.

-Prezadovoljna, oduševljena, deca su srećana, igraju se, druže se i zabavljaju. Trudili smo se u igricama, ali prvo mesto nije primarno. Ovo je pravi način da aktiviramo dečije potencijale, kaže profesorka  Jelena Dedeić iz Kragujevca.

Mali takmičari su se nadmetali u osam igara različitih sadržaja. Cilj manifestacije bio je druženje dece iz cele Srbije na mestu koje promoviše nauku, edukaciju, a da sve bude kroz igru, zabavu i uz neka nova saznanja i prijateljstva. Inače, od početka ove godine Prirodnjački centar posetilo je oko 60.000 građana, letnja sezona se privodi kraju i sada nastupa jesenja sezona đačkih ekskurzija.

 

Program igara osmislili vaspitači: IvanaManojlović i Stefan Lazarević

Program vodi: Igor Brakus, radio voditelj

Sportske sudije: David Sinđelić i Milutin Lazarević

Koordinatori programa: Ivana Popović i Stefan Radević

Autor Projekta: Sanja Đurđević, dr.sc.