ĆUPRIJA- U Despotovcu i Paraćinu zabeležena su dva smrtna u proteklih nedelju dana slučaja zbog groznice Zapadnog Nila, dok je kod troje lica potvrđen virus, dvoje su izlečena, a jedno lice ima teži oblik i hospitalizovano je u KBC Niš, potvrđeno je u Zavodu za javno zdravlje u Ćupriji.

– Prvu informaciju o pojavi groznice Zapadnog Nila na teritoriji Pomoravlja dobili smo iz Infektivne klinike za tropske bolesti KBC Kragujevac i uz prijavu smrti 29. avgusta muškarca (70) iz Velikog Popovića kod Despotovca. Reč je o težoj kliničkoj slici, odnosno neuroinvazivni oblik groznice koji se izuzetno retko sreće u manje od 1 odsto slučajeva. Zatim smo 3. septembra iz KBC Kragujevac dobili prijavu smrti muškarca (74) iz Paraćina koji je takođe imao tešku kliničku sliku. Imali smo tri sumnje oboljevanja sa mnogo blažom kličkom slikom, uzeta je krv i poslata na Torlak, gde je potvrđen virus, kaže dr Vesna Stefanović .

Žena (57) iz Despotovca je ambulantno lečena, druga žena (55) iz Despotovca je hospitalizovana i izlečena,  dok  muškarac (78) iz Drenovca kod Paraćina ima teži oblik groznice, neuroinvazivni, i nalazi se na lečenju u Infektivnoj klinici KBC Niš.

– Virus groznice Zapadnog Nila je prvi put registrovan u Pomoravlju. Veterinarski institut u Jagodini je u avgustu izolovao virus na zaraženim komarcima. Reč je o opštini Ćuprija u selu Ostrikovac i Paraćin u selu Čepure. Monitoring za virus Zpadnog Nila radi se kontinuirano i do avugusta nije bio registrovan. U julu nije bilo ničega,ali u avgustu smo dobili potvrdu da imamo zaražene komarce na ovoj teritoriji, ističe dr Vesna Stefanović.